Regija
BORBA PROTIV LISICA I ČAGLJEVA

Kraj predatorima u naseljima - više novca za odstrel
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Donjomiholjački lovci u prošloj su godini odstrijelili samo tri čaglja, a ove godine - dva
DONJI MIHOLJAC/BELIŠĆE - Do prije nekoliko godina malo je tko mogao vjerovati da će se u domaćim lovištima, šumarcima, ali i sve više u blizini okućnica udomaćiti - lisice i čagljevi. Stanovnici miholjačkog kraja i Valpovštine s neskrivenom zabrinutošću žale se na sve češću pojavu ovih opasnih četveronožaca u svojim dvorištima i okućnicama, a nerijetko i prizorima zaklanih kokoši i druge peradi koje zatječu u jutarnjim satima nakon posjeta ovih predatora. No iako su svjesni da ih sami ne mogu i ne smiju likvidirati, pogotovo u naseljima, tvrde da je, unatoč stimuliranom odstrelu lisica i čagljeva koje je povjereno lovcima i lovačkim društvima, njihov broj u neprestanom porastu, što ih sve zabrinjava.
Da je njihova briga doista opravdana potvrdio je i direktor Veterinarske stanice Mihael iz Donjeg Miholjca, Krunoslav Kovačević, potvrđujući nam da je broj lisica i čagljeva na ovim prostorima u stalnom porastu.
- Prije tridesetak godina čagljeva na našim prostorima gotovo da i nije bilo, no posljednjih 20 godina ima ih sve više. Razlog tome je što ovi grabežljivci nemaju prirodnih neprijatelja, na svijet donose u prosjeku između 3 i 4 mladunca, a tijekom dana borave po rupama i tek po noći love, zbog čega ih je iznimno teško pronaći i odstrijeliti. A štete koje nanose našim lovištima loveći mladu srneću divljač, zečeve i druge manje životinje zaista su ogromne - upozorava Kovačević, koji je ujedno i predsjednik Lovačke udruge Vidra iz Donjeg Miholjca.
Unatoč tome što odstrel lisica i čagljeva stimuliraju s 300 kuna po životinji, Kovačević kaže da su donjomiholjački lovci u prošloj godini odstrijelili samo tri čaglja, a ove godine dva. No očekuje da bi se priča mogla početi mijenjati nakon što je ovoga tjedna iz Ministarstva poljoprivrede osigurano milijun kuna za smanjenje brojnog stanja lisica i čagljeva.
Naime, iz Ministarstva poljoprivrede jučer su nam potvrdili da su raspisali natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora. Natječaj je otvoren dok se sredstva ne raspodijele, a najkasnije do 16. studenoga.
Jedan loovoovlaštenik na natječaj može prijaviti i ugovoriti najviše 21000 kuna, a sufinancira se izlučenje lisice i čaglja sa čak 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, što je dvostruko više negoli sada.
- Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja. Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete smo regulirali u prijedlogu novog Zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete - poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.
Lidija Aničić
Loovoovlaštenik može ugovoriti do 21.000 kuna, a odstrel lisice i čaglja sufinancira se sa 700, odnosno 600 kuna
Divljač i zoonoza
Na odluku o povećanom stimuliranju odstrela u Ministarstvu su se odlučili zato što sve veća populacija lisice i čaglja u lovištima RH direktno smanjuje broj divljači, koja je prehrambena baza navedenih predatora. Osim toga, ti su grabežljivci prijenosnici su zoonoza, od kojih je najznačajnija bjesnoća.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana