Regija
"BELJSKI VODOVOD" ODLAZI U ZASLUŽENU MIROVINU

Na javni će se vodovod od 1. listopada priključiti svi stanovnici Kneževa
Objavljeno 20. rujna, 2018.
KNEŽEVO - Odlukom Općinskog vijeća Općine Popovac, s 30. rujnom ove godine prestaje raditi kneževački vodovod, a svi stanovnici ovog nekada lijepog radničkog naselja dužni su se priključiti na javnu vodovodnu mrežu.
Priča je to možda čudna za 21. stoljeće, ali je svakodnevnica dijela slavonsko-baranjskih naselja, čiji se stanovnici, zbog raznih razloga, još uvijek nisu priključili na javne vodovode. Kneževačka je priča ipak možda malo drugačija od ostalih. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća, naime, stanovnici Kneževa vodom su se opskrbljivali iz takozvanog beljskog vodovoda, izgrađenog za potrebe Kneževčana i tamošnjih (tadašnjih) poljoprivredno-industrijskih pogona. U to je vrijeme riječ bila o hvalevrijednoj investiciji budući da je Kneževo bilo u skupini od relativno malo baranjskih naselja koja su imala javni vodovod. Iz istog se zdenca (i cjevovoda) Kneževčani vodom opskrbljuju do današnjih dana, bez obzira na to što je prije otprilike pet-šest godina kroz naselje prošao magistralni vodovod sa zdravstveno ispravnom vodom. Kako ističe općinski načelnik Zoran Kontak, djelomično je razumljivo zašto su se stanovnici odupirali novim priključcima.
- Odlukom Općinskog vijeća koja datira od prije desetak i više godina, cijena je vode, bez obzira na potrošnju, bila 15 kuna po članu obitelji pa su kneževačke obitelji mjesečno izdvajale 60-ak kuna za vodu, što je manje od uobičejanih troškova za mjesečnu potrošnju ‘‘gradske vode‘‘ iz javnog vodovoda - objašnjava Kontak, dodajući kako je Općina godišnje za održavanje kneževačkog vodovoda izdvajala po 130.000 kuna, dvostruko više od novca prikupljenog od naknada za njegovo korištenje. Iseljavanjem stanovništva, koje je sve intenzivnije u posljednje vrijeme, razlika između utrošenog i inkasiranog novca bivala je sve veća. U međuvremenu je čak i utvrđeno kako kneževačka voda ima poprilično više nitrata od dozvoljenih količina, ali ni to nije bilo dovoljno da mještani krenu s priključcima na javnu vodovodnu mrežu. Planirana je čak i ugradnja filtra, ali se pokazalo kako je riječ o potpuno neprihvatljivoj investiciji.
Osim mjesečnih troškova za vodu koji bi mještanima nastali nakon priključenja na javni vodovod, Kneževčani su se pribojavali i cijene priključka, posebice korisnici državnih stanova (kakvih je u Kneževu većina), pa su općinski oci prije nekoliko godna počeli lobiranje kod državnih institucija kako bi priključci bili financirani iz državne blagajne obrazlažući to činjenicom da su nekadašnji beljski stanovi nakon mirne reintegracije završili upravo u državnom vlasništvu.
- Konačno smo, nakon niza godina, na neki način uspjeli "natjerati" državu da na vodovodnu mrežu priključi sve kneževačke stanove u državnom vlasništvu, što je tijekom ljeta učinjeno. Općinskom vijeću stoga nije preostalo ništa drugo nego da donese odluku kako s 30. rujnom ove godine kneževački vodovod konačno prestaje raditi - kaže Kontak.
Shvaća i vlasnike privatnih stambenih objekata u Kneževu te naglašava kako je Općina odlučila sufinancirati priključke na javnu vodoopskrbnu mrežu sa po 500 kuna po priključku.
- Cijena priključka je 1400 kuna, što znači da će obitelji za priključak na privatne domove plaćati po 900 kuna. I taj je iznos plativ na više mjesečnih obroka - ističe, nastavljajući kako je mišljenja da taj iznos nije previsok, to više što će mještani imati zdravstveno ispravnu vodu. No, naglašava, teško je pobjeći od činjenice kako u posljednje vrijeme mnogima veliki problem predstavljaju i znatno manji izosi pa tvrdi kako će Općina još više ususret izići obiteljima teškog socijalno-ekonomskoh statusa.
- Nakon provjere njihovog socijalnog statusa i utvrđivanja da su u poteškoćama, naći ćemo model i u potpunosti financirati priključak na vodoopskrbni sustav - podvlači.
Inače, u ovom trenutku u Kneževu živi šeststotinjak stanovnika.
Ivica Getto
Priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu za sve državne stanove u Kneževu financiran je iz državnog proračuna
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike