Regija
DANIJELA FIRŠT ODLUČILA PROMIJENITIŽIVOT

U 39. godini krenula je u vlastiti posao - lončarstvo
Objavljeno 19. rujna, 2018.
U opremanje radionice uložila je svoj novac, a za tečaj lončarstva poticaje
NAŠICE - Na nedavnom festivalu Dani slavonske šume među brojnim štandovima isticao se onaj s nakitom te ukrasnim i uporabnim predmetima od gline, koje je izložila Danijela Firšt iz Našica.
Danijela je radila kao prodavačica nakita, a onda je u 39. godini odlučila promijeniti život i okrenuti novu stranicu. Odlučno je zakoračila u svijet poduzetništva i pokrenula vlastiti posao.
- Ideja se pojavila iznenada. Probudila sam se jednog jutra i suprugu rekla da se želim baviti lončarstvom. Ništa o tome nisam znala. Osjećaj u meni bio je presnažan i odlučila sam ga slijediti. I odluka je pala, ne zbog materijalnih razloga, nego više emotivnih. Željela sam biti više kod kuće, raditi od kuće, više biti sa sinom Matejom i suprugom Mariom, a najvažnije imati fleksibilno radno vrijeme - kaže Danijela, koja je vlastiti novac uložila u opremanje studija, a poticajna sredstva Zavoda za zapošljavanje za tečaj lončarstva. Uz edukaciju, rješavala je i papirologiju, u čemu je, kaže imala veliku pomoć knjigovođe. Prve radove napravila je u veljači, a od ljeta intenzivno je krenula da bi bila spremna za festival.
- Bilo je više upita i razgledanja nego prodaje, no zadovoljna sam - priznaje Danijela.
Riječ je o vrlo zanimljivom, kreativnom i intenzivnom poslu, a Danijela kaže da najviše voli otvaranje keramičke peći.
- Najuzbudljiviji dio ovog posla je otvaranje peći zato što nikada ne znam što se dogodilo za vrijeme pečenja. Otvaranje peći za mene je vrhunac posla. Inače to je posao koji se odvija u fazama i svaka je zanimljiva na svoj način, od oblikovanja gline, sušenja, pečenja, ukrašavanja bojom pa do glaziranja - objašnjava i dodaje kako želi i dalje učiti i razvijati svoj posao jer inspiracije joj ne nedostaje.
- Ovo je posao u kojem ima prostora za usavršavanje i razvoj te se planiram baviti i umjetničkom keramikom. To će biti još jedna stepenica više u mom radu - zaključuje Danijela Firšt.
Snježana Fridl
Nakit za žene snažnije osobnosti
Za sada se bavi izradom nakita te uporabnih i ukrasnih predmeta od keramike, ali Danijela zna da neće ostati na tome. Predmeti od gline poznati su po svojoj funkcionalnosti, jednostavnosti i ljepoti. Proizvodi predmete u malim serijama. "Izrađujem nakit namijenjen ženama snažnije osobnosti. Tu su i različite posude i dekorativni predmeti. Prodajem na kućnom pragu i na sajmovima. Zadovoljna sam i odazivom ljudi koji me prate na mojoj stranici na Facebooku i svim novim oduševljenim ljudima koji se prvi put susreću s mojim proizvodima", ističe te poručuje: "U klupe sam sjela u svojoj 39. godini i mislim da nikada nije kasno oživiti svoje snove. Pokrenite se u smjeru onoga što vas čini sretnima i zadovoljnima u životu jer je život kratak i vrijedi riskirati. Nadam se da ću biti inspiracija mnogim drugim ženama da uzmu život u svoje ruke i promijene ga nabolje."
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike