Crna kronika
NESREĆA NA RADU U OSIJEKU

Na radnika pao stroj za čišćenje podova
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Radnik je popravljao stroj koji je bio uključen i nezakočen na rubu rampe, lakše je ozlijeđen
OSIJEK - Na 34-godišnjeg radnika osječkog trgovačkog centra pao je stroj za čišćenje poda u utorak tijekom poslijepodnevna. Pukom srećom nije teže ozlijeđen.
- Djelatnik osječkog trgovačkog centra popravljao je stroj za čišćenje poda. Stroj je bio uključen i nezakočen, na rubu utovarne rampe. Zbog nekontroliranog kretanja stroj je pao na 34-godišnjaka. Pružena mu je liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozljede. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Nesreće na radu nerijetko se događaju, a najtragičnija se zbila u lipnju ove godine, kada su smrtno stradala tri radnika, dvojica iz osječkog Vodovoda i jedan iz čepinske Urednosti. Do nesreće je došlo kad je jedan radnik upao u prepumpnu stanicu, odnosno kanalizacijski šaht dubok sedam metara, a potom su ga iz njega, jedan po jedan, pokušali izvući njegovi kolege. U povodu ove tragedije istraga je još uvijek u tijeku.
U Kneževim Vinogradima u lipnju je pak teško ozlijeđen 58-godišnji djelatnik tvrtke iz Ivanovca, koji je pri izvođenju građevnih radova upao u iskopinu.
U ožujku je na farmi u Donjem Miholjcu teško stradao 41-godišnjak koji je zbog nekontroliranog kretanja traktora bio prignječen na viličar. U ožujku i veljači poginula su dva radnika slavonskobrodske tvrtke Đure Đaković. U ožujku je u tvornici cementa u Solinu smrtno stradao radnik Đuro Đaković Montaže, a drugi je ozlijeđen. U veljači je 28-godišnji radnik iste tvrtke u Slavonskom Brodu smrtno stradao kada je na njega pao lim i prignječio ga. Do nesreće je došlo u dijelu hale gdje se nalazi tokarski stroj na čijoj je platformi metalni profil za obradu, težine oko dvije tone, koji je skliznuo s metalnih podmetača na platformi i pao na 28-godišnjeg zaposlenika koji je u tom trenutku nivelirao profil. Nesretnik je preminuo na mjestu nesreće.
Prošle je godine 65-petogodišnjak iz Čepina smrtno stradao u nesreći na radu koja se dogodila u na gradilištu u širem središtu Osijeka. “Pri postavljanju ograde stubišta u Gundulićevoj ulici, zbog proklizavanja ljestvi na kojima je stajao, 65-godišnjak je pao na betonski podest između prvog kata i prizemlja s visine od oko tri metra. Zadobio je višestruke ozljede glave i tijela te je ubrzo preminuo", priopćila je tada policija. Nakon pada na gradilište su došla kola Hitne pomoći, međutim liječnici nisu mogli pomoći 65-godišnjaku. Ozljede glave bile su teške, pa je preminuo za nekoliko minuta.
U Hrvatskoj je lani na radu ozlijeđeno 889 radnika više nego godinu prije. Podaci su to iz izvješća Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (HZZZSR), prema kojem se u 2017. godini dogodilo 14.290 ozljeda na radu, a u 2016. zabilježeno je 13.401. Lani je u nesrećama na radu smrtno stradalo 13 osoba, dok je ipak najviše stradalih zadobilo lakše ozljede, i to njih 9773. U pet slavonskih županija prošle su godine zabilježene 2124 ozljede na radu. Prvi je prema broju ozljeda radnika, kao i u 2016. godini, Grad Zagreb, na drugom je mjestu Primorsko-goranska županija, slijedi Splitsko-dalmatinska i na četvrtom mjestu Osječko-baranjska županija. Od ukupnog broja ozljeda na radu prošle godine na mjestu rada dogodilo ih se 11.612, što je 81,26 posto od ukupnog broja, a na putu 2678 ozljeda.
Najviše se ozljeda događa u prerađivačkoj industriji (2895), slijedi trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla (1675), građevinarstvo (987) te djelatnost zdravstvene i socijalne skrbi s 982 ozljede na radu. Najčešće se na radu događaju ozljede ruku, u čijem udjelu ozljede prstiju čine više od 21 posto.
Sandra Lacić
NAJVIŠE LAKIH OZLJEDA U ZDRAVSTVU
Najviše je lakših ozljeda prošle godine u Hrvatskoj bilo u domeni zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, odnosno od ukupnog broja ozljeda - 89,2 posto. Slijedi djelatnost trgovine na veliko i malo - 85,78 posto od ukupnog broja ozljeda, prerađivačka industrija s 84,36 posto i građevinarstvo 79,06 posto. Teške ozljede najčešće su u građevinarstvu, s 20,36 posto, i prerađivačkoj industriji, gdje je takvih ozljeda 15,13 posto. Slijede ozljede u trgovini na veliko i malo. Muškarci se češće ozljeđuju na radnom mjestu, a žene pak na putu do posla.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike