Svijet
VLADA U RIMU TRAŽI OD MINISTRA VEĆE ZADUŽIVANJE

Europa u strahu zbog talijanskog duga
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Talijanska populistička vladajuća koalicija zatražila je u srijedu od ministra gospodarstva Giovannija Trije da dopusti veću javnu potrošnju u proračunu za iduću godinu kako bi mogli ispuniti neka od predizbornih obećanja, što je izazvalo nelagodu na financijskim tržištima zabrinutima zbog velikog talijanskog duga.
Pritisak na Triju povećava se kako se približava rok od 27. rujna, do kada treba odrediti ciljeve za deficit i dug u proračunu za iduću godinu, koji mora biti predstavljen parlamentu do 20. listopada.
Talijanski dug najviši je u eurozoni nakon grčkog i tržišta su zabrinuta da bi se mogao povećati. Triju se smatra bedemom tržišne discipline za razliku od vladajućeg Pokreta pet zvijezda i krajnje desne Lige, koji su na vlast stupili u lipnju. "Ne možemo čekati dvije ili tri godine da ispunimo obećanja", rekao je Luigi Di Maio, zamjenik premijera i čelnik Pokreta pet zvijezda, u srijedu tijekom posjeta Kini, nakon što je ponovio da ima "puno povjerenje" u Triju. "Cilj nije smirivanje tržišta. Cilj je proračuna da se poboljša kvaliteta života Talijana", rekao je.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike