Novosti
BOLONJA

Prvostupnici teško do tržišta rada
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Hrvatska visoka učilišta moraju se znatno više pozabaviti kvalitetom obrazovanja nego njegovom formom, što je do sada prevladavalo, zaključak je sudionika okruglog stola o bolonjskom procesu održanog u utorak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da Hrvatska ima važne obaveze prema bolonjskom procesu koje su rezultat nedavne ministarske konferencije u Parizu, ali i da hrvatska visoka učilišta, na kojima u tom kontekstu često vladaju partikularni interesi, imaju obavezu prema biti toga procesa. Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjednik Rektorskoga zbora Hrvatske Vlado Guberac istaknuo je da je najvažniji uvjet provođenja bolonjskog procesa kvaliteta učenja, što sveučilišta sada shvaćaju. Dodao je da je bolonjski proces u Hrvatskoj otpočetka išao krivo. Govorilo se da je njegovo uvođenje uvjet Hrvatske za ulazak u EU, što nije bilo točno, i što je u Sloveniji bilo obrnuto, kazao je i dodao da se potom uvidjelo da prvostupnici nemaju mjesto na tržištu rada.
Za probleme slabog zapošljavanja prvostupnika glavni tajnik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić krivi i državu, koja nije u svom sustavu predvidjela koeficijente za tu skupinu studenata. Istaknuo je i da zbog povećanih administrativnih obaveza nastavnici više rade, što se često ne vidi na njihovim plaćama.
Mi smo obukli kaput prije nego košulju, kazao je Ribić i dodao da se bez pripremljenih sveučilišta teško može provoditi bolonjski proces. Osvrnuo se i na hiperprodukciju programa na sveučilištima te autonomiju sveučilišta. Upozorio je da se autonomija sveučilišta, koja izvorno postoji da štiti akademske slobode, pretvorila u ono što ih ograničava. Član Izvršnog odbora Europske studentske unije Aleksandar Šušnjar rekao je da obaveze proizišle iz zaključaka Ministarske konferencije znače poboljšanje, ali i da bi studenti željeli da napredak postane vidljiv u predavaonici. J.P.
Možda ste propustili...