Kultura
U DUBROVNIKU URUČENA NAGRADA I. DRAŽINIĆ

Koncert nagrađene Đane Kahriman
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Nagrada Ivo Dražinić u srijedu je u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku dodijeljena mladoj dubrovačkoj violonistici Đani Kahriman.
Nakon što je violinistica, zajedno s čelistom Smiljanom Mrčelom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Christopha Königa, nastupila u Brahmsovu Koncertu za violinu, čelo i orkestar u a-molu, Đani Kahriman uručena je nagrada.
U petnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, kojoj je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, drugi puta dodjeljuje se nagrada koja nosi ime Ive Dražinića želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovu profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja. Stoga se nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku, koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. A upravo to i jest Đana Kahriman, violinistica iza koje su brojne nacionalne i međunarodne nagrade te koja djeluje kao koncert majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i članica Zagrebačkih solista.
U drugom dijelu koncerta orkestar je izveo Schubertovu Simfoniju br. 6 u C-duru. Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Christoph König, Đana Kahriman i Smiljan Mrčela izazvali su oduševljenje kod publike koja ih je ispratila dugim pljeskom. D.Kć.
 
Školovana u Dubrovniku i Zagrebu
Ravnatelj DSO-a Damir Milat istaknuo je zadovoljstvo što nagrada odlazi u ruke koncert-majstorice Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a potom je Goran Končar, profesor Laus akademije, obrazložio publici zašto je nagrada dodijeljena baš njoj. Prisjetio se samih početaka mlade glazbenice, njezinih nastupa i nagrada, spomenuvši ponude koje je Đana dobijala za studij u Americi, no ipak je odlučila svoje školovanje nastaviti u Zagrebu. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje čestitala je Đani te joj uručila nagradu.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente