Dome slatki dome
ESTETSKI ELEMENT

kamen je nezaobilazni dio skladne i lijepe vrtne arhitekture
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Ako pokrivamo tlo kamenom ili šljunkom, svakako moramo ispod postaviti protutravnu mrežu koja će vrt održavati čistim

Kamen je nezaobilazni dio vrtne arhitekture. Ni danas, kad ga više toliko ne upotrebljavamo jer su se pojavili i drugi materijali za gradnju, ne možemo bez kamena. On je i nadalje ostao kao posebna snaga koje će uresiti vrt, okućnicu i javnu površinu.


Danas ga najčešće koristimo kao estetski element u oblikovanju naših vrtova i dekoraciji interijera. Doista, njegova se primjena kao nikada do sada nije iskazala upravo pri dekoracijama u oblikovanju vrtova. Jednako lijepo djeluje usitnjen, srednje velik i u gromadama. Stvar je samo skladnog stvaranja kompozicije pri njegovoj uporabi. Najprirodnija je njegova upotreba u vrtu gdje se nalazi prirodno stvoren. Prirodni kamen na terenu može poslužiti za stvaranje izuzetnih kompozicija i dekorativnih elemenata u vrtu. Stoga pri gradnji nemojte uništavati prirodni kamen, osim ako je to potrebno zbog smještaja kuće. U rupama između prirodnog kamena možemo na poseban način pravilnom upotrebom biljnog materijala dekorirati naš vrt, posebno grmljem i trajnicama, ali i onim udomaćenim.

Prirodno je najbolje

Kamen je posebno zahvalan za kombinaciju sadnje sukulentnog bilja, najrazličitijih trajnica, poglavito onih koje dobro podnose sušu. Jednako tako možemo koristiti i najrazličitije dendrološko bilje, poglavito ono puzeće ili nisko grmlje. Naravno da sve te biljne vrste možemo koristiti i za dopunu pri oblikovanju kamena koji smo donijeli u vrt. Od kamena koji smo donijeli također možemo stvoriti poseban ugođaj i estetsku vrijednost vrta. No, za to moramo imati malo više smisla za slaganje i razvrstavanje jer prirodni kamen na terenu je već sam po sebi skladno složen. Ovdje govorimo o kamenu koji koristimo za oblikovanje u vrtu, a ne za klasične kamenjare. Danas sve češće koristimo kamen ili kamenje raznih veličina za pokrivanje tla u našim vrtovima. Naravno da taj odnos u omjeru prema zelenoj površini mora biti skladan i lijepo izgledati.

Šljunak

Način na koji koristimo to kamenje može biti različit. Ako pokrivamo tlo kamenom ili šljunkom, svakako moramo ispod takvog kamena postaviti protutravnu mrežu, koja će nam vrt, odnosno površinu pokrivenu kamenom ili krupnim šljunkom održavati čistima, tako da nećemo imati previše brige oko čišćenja trave na takvim površinama. Ovako kamenom ili šljunkom pokrivene površine najčešće se moraju naslanjati ili nastavljati na bujnu mediteransku floru, i to pretežito puzajuću. Neki se pribojavaju takvog oblikovanja jer misle da će im vrt ostati previše pust. To naoko možda vara, ali već u drugoj godini nakon uređenja, odnosno sadnje vrta, dobivamo sasvim drukčiji izgled i popunjenost u vrtu. Tek tada vrt počinje dobivati konture skladno uređenog okoliša naše kuće, javne površine ili slično. Za takvo oblikovanje jednako dobro možemo koristiti krupni šljunak i kamen. Šljunak koji koristimo ne smije biti sitan da vjetar na takvu površinu ne donese razne listove, poglavito u jesen.

Važan je omjer


Prekrivanje tla krupnim šljunkom može doista biti dekorativno, posebno tamo gdje nema dovoljno vode za zalijevanje, ili je voda skupa, ili nemamo vremena za gubljenje na zalijevanje. No, nemojmo pretjerati s prevelikim pokrivanjem tla kamenom ili šljunkom jer možemo postići efekt pustinje ili polupustinje, čime naš vrt baš i neće nešto dobiti na izgledu. Svaku površinu koju prekrivamo moramo dobro odmjeriti i neka ukupna pokrivena površina kamenom ili šljunkom ne prijeđe više od trećine vrta. Ta pokrivena površina može biti uvjetno i veća, ali samo u slučaju ako su nam susjedne vrtne površine izuzetno bogate zelenilom. Dakle, kamen ili šljunak mogu doista stvoriti poseban estetski sklad vrta, čime bismo se mogli podičiti. Od kamena koji smo donijeli također možemo stvoriti poseban ugođaj i estetsku vrijednost. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike