Dome slatki dome
HIBISKUS

Vrtni sljez cvate u kasno ljeto
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Hibiscus sirakus sirijski je sljez, potječe iz Kine, Japana i Indije. Premda je u imenu siriakus, ne potječe iz Sirije. Hibiskus je grčkog imena i označava slezenastu biljku. To je do tri metra visoka grmolika biljka i listopadni je grm. Posebno je cijenjena zbog svoje bogate cvatnje u kasno ljeto, kad već rijetko cvatu druge biljke. Cvijet joj je različitih boja. Kultiviranjem su iz osnovne biljke dobiveni cvjetovi plave, ljubičaste, crvene i bijele boje. Inače rod Hibiscus ima jednogodišnje i višegodišnje biljke, grmlje i stablašice. Postoje vrste sljeza koje u prirodi daju užitne plodove. Ponekad ih nalazimo samonikle na našim otocima i priobalju, čije zelenkaste plosnate bobice - sjemenke možemo jesti prije sazrijevanja. Ovaj iznimno dekorativan grm u drugoj polovini ljeta obogati naš vrt velikim zvonastim cvjetovima. Hibiskus za svoj rast traži prozračno i plodno zemljište. Premda je biljka vrlo otporna, voli tople položaje u zavjetrini. Jedino mladi izbojci mogu biti osjetljivi na mraz. Hibiskus možemo uzgajati i u loncu i držati njegov rast orezivanjem pod kontrolom. Vrlo je zahvalna lončanica i posebno dekorativna na terasi. Tijekom zime ne traži nikakvu posebnu njegu.
Vrtni hibiskus vrlo je snažan i izdržljiv grm koji će rasti u raznim tipovima tla, no preferira duboka, plodna i dobro drenirana tla te posve osunčana mjesta. Dobro podnosi i gradska zagađenja, ali će manjak kalija u zemlji rezultirati slabijom cvatnjom. Ovisno o kvaliteti tla bit će potrebna prihrana, najbolje u proljeće, ako želimo bogatiju cvatnju. Također u proljeće prije listanja bit će potrebno orezivanje kako bi se potaknula bujnija cvatnja.
Otporan je na dosta niske temperature, pa će bez problema prezimiti i u našim najhladnijim krajevima. U vrtovima se koristi u cvjetnim gredicama, kao samostalni grm, manje stablo ili kao živica jer dobro podnosi rez. Omiljen je među vrtlarima zbog jednostavnog i nezahtjevnog održavanja te velikih ukrasnih cvjetova. Lako se razmnožava reznicama u rano ljeto. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike