Mozaik
LONDON U SRCIMA ŠPANJOLACA

Niželigaš prodao 2500
dresova sa "No pasaran"
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Nogometaši Clapton CFC-a u gostima nose dres s antifašističkim sloganom

Mali, nedavno osnovani nogometni klub iz jedne od nižih engleskih liga privukao je pozornost nakon što je njegov dres, inspiriran borbom protiv nacionalista u Španjolskom građanskom ratu, rasprodan u Španjolskoj.


Clapton CFC klub je iz istočnog dijela Londona koji od ove sezone igra Middlesex County League Division One, jednu od nižih liga engleskog prvenstva. No zahvaljujući prodaji više od 2500 primjeraka svog gostujućeg dresa - uglavnom Španjolcima - zaradio je 60.000 funta. Naime, klub je primio više od 5000 narudžbi za svoj gostujući dres u bojama republikanskih snaga koje su se prije 80 godina borile protiv vojske generala Francisca Franca, a nakon što mu se srušila internetska stranica, morao je prestati primati narudžbe.
Crveno-žuto-ljubičasti dres s antifašističkim sloganom "No pasaran" (Neće proći) igrači Claptona prvi su put nosili u prijateljskoj predsezonskoj utakmici u subotu pred oko 232 gledatelja. Klub su osnovali navijači koji su se razdovojili od susjednog Clapton FC-a nakon svađe s vlasnikom. "To je bio šok za nas s obzirom na to da smo očekivali da ćemo ih prodati samo 250 u godinu dana", izjavio je dizajner dresa i član Clapton CFC-a Thom. Dozvolu za dizajn dresa i korištenje slogana "No pasaran" dobio je od upravnog vijeća Muzeja Internacionalne brigade. "Nismo očekivali takvu medijsku pozornost", izjavio je trener Geoff Ocran nakon prve ovosezonske utakmice. Zbog prevelike potražnje cijena dresa narasla je s 25 funti na 30, jer je na nju dodan PDV, a povećan je i broj fanova Claptona - 20 ih je iz Španjolske - i sada ih je više od 400. Priča je otišla toliko daleko da Španjolci traže od uprave kluba da osiguraju prijenose njihovih utakmica preko interneta, a obvezali su se i da će jednom u godinu dana čarterom na gostujuću utakmicu Clapton CFC-a doći 100 navijača iz Španjolske.
Među britanskim dobrovoljcima koji su se u Španjolskom građanskom ratu borili na republikanskoj strani bili su i pjesnik Laurie Lee i pisac George Orwell. Ukupno se više od 2500 britanskih državljana borilo na strani republikanaca tijekom tog građanskog rata. Nekoliko stotina ih je poginulo u borbama, a u spomen na njih diljem Velike Britanije podignuto je više od 20 spomenika.
Hina
60

tisuća funts klub je zaradio od prodaje gostujućih dresova
232

gledatelja bila su na prvoj gostujućoj utakmici nogometaša Clapton CFC-a
Klub su osnovali navijači koji su se razdovojili od susjednog Clapton FC-a nakon svađe s vlasnikom
Najčitanije iz rubrike