Novosti
EUROPSKI DAN BEZ POGINULIH U PROMETU

U prometu poginulo 215 osoba
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Hrvatska, zajedno s ostalim članicama Europske unije i drugim europskim zemljama, članica je Europske mreže prometne policije (TISPOL) koja je 2016. godine pokrenula preventivni projekt EDWARD (European Day Without A Road Death).
Dugoročni je cilj ovog europskog projekta smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.
Svrha je ovoga projekta da svi sudionici u prometu kritički promisle - makar i samo nekoliko minuta - o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu. Ove godine projekt će se provesti u srijedu, 19. rujna.
Projekt Edward počeo je 2016. godine, sudjelovala je 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe, što je za 39 posto manje nego 2015. godine. Prisegu je potpisalo više od 103 tisuće osoba, a kampanje na društvenim mrežama vidjelo je više od 19 milijuna ljudi. Sljedeće, 2017. godine, akciji se pridružila 31 država, a u 16 država nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj. Broj twittova prešao je brojku od 25 milijuna.
Prema podacima za Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama poginulo je 215 osoba, a 1868 bilo je teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017. godine u RH poginula je jedna osoba.
- Bez smrtno stradalih u prometu možda se čini kao nemoguća misija. Jedan dan bez smrtno stradalih u prometu možda ipak nije tako nemoguće ostvariti, 365 puta po jedan dan i uspjeh je tu. Pridružimo se projektu EDWARD i potrudimo se svi zajedno da već danas nitko ne strada u prometu - poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije te je velik broj poznatih organizacija i inicijativa i njihovih čelnika prisegnulo da će širiti EDWARD afirmativne prometne poruke. Građani mogu podržati projekt EDWARD potpisivanjem PRISEGE poželjnog ponašanja u prometu i biti dio dijaloga na društvenoj mreži Twitter preko #ProjectEDWARD.
Iz policije pojašnjavaju da je TISPOL nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države EU-a, Norveška i Švicarska te Srbija. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine. Provodi se deset akcija, iz nadležnosti rada prometne policije, odnosno, kontroliraju se teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas, distrakcija, a rezultati se unose u zadane obrasce direktno na TISPOL-ovu web-stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kaznena djela za čije se provođenje koriste vozila i ceste. S.Lacić
PROBLEM BRZINE
Za vrijeme prošlogodišnje akcije u vezi Europskog dana bez poginulih na prometu, 21. rujna prošle godine, u Osječko-baranjskoj županiji u prometu su utvrđena 94 prekršaja, dok je iz prometa isključeno šestero vozača. Najviše je vozača vozilo prebrzo - 48, devet ih je koristilo mobitel, šestero je imalo alkohola u krvi, dok se troje nije vezalo sigurnosnim pojasevima.
Najčitanije iz rubrike