Novosti
SDP I DALJE BEZ ZAJEDNIČKOG STAVA

Bernardić odustao od preuzimanja Kluba, Bauk ostaje predsjednik?
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Podjele u SDP-u duboke su poput Marijanske brazde i raskol se čini izvjesnim, rekao nam je jedan od sudionika sastanka

Zajednički sastanak Predsjedništva i Kluba saborskih zastupnika SDP-a nije iznjedrio neka zajednička rješenja, niti približio stajališta suprotstavljenih skupina u toj stranci. Jedino što se može nazvati njegovom konkretnom posljedicom zasad se čini Bernardićevo odustajanje od namjere da preuzme vođenje Kluba zastupnika.


Takvu njegovu sugestiju prihvatilo je i Predsjedništvo "kao prilog da se moguća tenzija smanji". To bi, naime, automatski izazvalo reakciju i protuprijedlog većine u Klubu, a ovako bi to trebalo značiti da će i ga i dalje voditi Arsen Bauk. Iako je u postojećim okolnostima i on iskazao namjeru da se "skloni" s tog mjesta. Njegov sadašnji stav, pak, nismo uspjeli čuti.
Određeni razgovori unutar svake od dviju suprotstavljenih skupina vodile su se i u utorak. Sjednica Kluba zastupnika SDP-a održat će se u srijedu, najvjerojatnije u 13.30 sati, i treba vidjeti hoće li nastaviti inzistirati na promjeni Poslovnika u dijelu gdje stoji da se predsjednik Kluba bira na prijedlog predsjednika stranke.
Sve jasno kao dan

- Nažalost, nakon rasprave u ponedjeljak ne očekujem smirivanje stanja, kratko nam je rekao politički tajnik SDP-a Davorko Vidović. Da je i ta rasprava bila daleko od toga da stranku povede u smjeru raspleta i smirivanja krize, svjedoče i riječi drugog sudionika toga sastanka koji nam je rekao da na nastavak takvih razgovora neće dolaziti, jer mu je šest sati "jalove rasprave" u situaciji gdje je "sve jasno kao dan" - previše. "Stvari su toliko podijeljene da je razlika između ekipe koja nešto hoće i ona koja to neće poput Marijanske brazde. Raskol se čini izvjesnim, a uvijek je bolje da se to dogodi sada, nego za mjesec dana, ili pet mjeseci", prokomentirao nam je sudionik sastanka koji je želio ostati anoniman.
Kako nam je rekao Boris Piližota, predsjednik osječke organizacije SDP-a, i sastanak u ponedjeljak rezultirao je još jednim tapkanjem u mjestu, i bez ikakvog vidljivog pomaka u rješavanju problema s kojima je najveća oporbena stranka već mjesecima suočena.
- Situacija je takva da bi trebalo sjesti, pokazati odgovornost, dogovoriti se o spornim pitanjima i to riješiti, jer ovo definitivno nije dobro za nas, za naše birače, a ni za hrvatsko društvo. To se i više nego jasno vidi. I dalje se bavimo sami sa sobom, a ne radimo ništa po pitanju naših programa u provođenju konzistentne socijaldemokratske politike. Takvo je stanje neodrživo, ono se mora riješiti. Ovakvo stanje se prije svega loše odražava na samu stranku, ali SDP nije pusti otok na moru, nego je sastavni dio hrvatske političke scene. Zato takvo stanje nije dobro ni za Hrvatsku - ističe Piližota.
Odlazak članstva

Svojevrsni kaos nastao zbog raskola u vrhu SDP-a odražava se i na lokalnu stranačku razinu. I u belomanastirskoj gradskoj organizaciji SDP-a prate događanja u vrhu stranke, pa su na posljednjoj sjednici Gradskog odbora zaključili kako SDP Hrvatske već dulje vrijeme ne funkcionira.

- Previše se bavimo sami sobom, pa i kada radimo posao za koji su nas izabrali građani, ništa ne dopire do javnosti, jer cjelokupni medijski prostor zaokupljaju naši unutarnji problemi - prepričava zaključke belomanastirskog GO-a SDP-a njegov predsjednik Marko Bogatić, naglašavajući kako je SDP u posljednje vrijeme iz navedenih razloga oslabljen odlaskom mnogih članova. Zato se protive svakom obliku sankcioniranja članova koje može voditi samo daljnjem slabljenju stranke.
Igor Bošnjak/Ivica Getto
BORIS PILIŽOTA: NEIZDRŽIVA SITUACIJA
Piližota kaže kako osječka organizacija smatra da bi za SDP bilo najbolje raspisivanje prijevremenih unutarstranačkih izbora za sva stranačka tijela - za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor. Ne vidi problem u tome što još nije jasno definirano tko bi bio najbolje rješenje u slučaju eventualnog Bernardićevog odstupanja s predsjedničke funkcije, jer drži da se stvari trebaju rješavati korak po korak. "I oni koji su se spremni kandidirati i jesu neki od potencijalnih kandidata za tu funkciju, smatraju da nije vrijeme da se s tim izlazi u javnost, dok se ne riješi ova neizdrživa situacija", rekao nam je Piližota.
IZLAZ U IZBORIMA
Budući da aktualno rukovodstvo više ne funkcionira, smatramo da nas iz gliba može izvesti samo raspisivanje novih izbora za sva stranačka tijela na nacionalnoj razini. Nakon izbora novom rukovodstvu treba pružiti priliku da povede stranku naprijed, ističu belomanastirski SDP-ovci.
Nakon rasprave u ponedjeljak ne očekujem smirivanje stanja, rekao nam je Davorko Vidović.