Novosti
SINDIKATI NAJAVILI PROSVJED U IDUĆIH 30 DANA:

Na prosvjed pozivamo
sve kojima će mirovine
utjecati na budućnost
Objavljeno 18. rujna, 2018.

Tri sindikalne središnjice, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, započele su u utorak pripreme za prosvjed protiv najavljene mirovinske reforme, nezadovoljne jer ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nije uvažio njihove prijedloge.


- Nakon što se središnjice organiziraju i usuglase stavove, najavit ćemo prosvjed koji bi se trebao održati u idućih 30 dana - rekao je Hini predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. "Pozivamo sve sindikate da nam se pridruže, kao i radnike, studente, umirovljenike, sve građane kojima će mirovine utjecati na budućnost", dodao je. Novosel je podsjetio da je Pavić u ponedjeljak, prigodom predstavljanja reforme sindikalnim čelnicima, odbio pregovarati o tri ključna sindikalna zahtjeva - da se dobna granica za mirovinu vrati sa 67 na 65 godina, da se ne ide na dodatnu penalizaciju prijevremenih mirovina, kao i da se za osobe koje imaju uvjete za starosnu mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža dobna granica ne povećava na 61, odnosno 62 godine. "U 99 posto slučajeva radnici idu u prijevremenu mirovinu jer su ih poslodavci proglasili tehnološkim viškom, a ne jer je to njihova volja", istaknuo je Novosel poručivši kako dodatna penalizacija prijevremenih umirovljenja nije rješenje.
"Ministar je rekao da o tome nema razgovora. To nije socijalni dijalog i zato idemo u prosvjed", poručio je Novosel.
Kako je objavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, prijedlog cjelovite mirovinske reforme ima za cilj dugoročnu održivost mirovinskog sustava, pa osim produljenja radnog vijeka do 67. godine života već od 2031. donosi i oštriju penalizaciju prijevremenog umirovljena te izbor za osobe rođene nakon 1962. hoće li ostati u oba mirovinska stupa ili prijeći u 1. mirovinski stup. Reforma će ići u smjeru povećanja mirovina sadašnjim umirovljenicima i smjeru njihova ponovnog uključivanja u tržište rada. Za buduće umirovljenike, odnosno one koji će ići u mirovinu sljedećih 10 do 15 godina, a koji će bez reforme imati 600 - 700 kuna manju mirovinu, ići će u smjeru izjednačavanja sa sadašnjim umirovljenicima, a za one najmlađe koji će 40 godina provesti u sustavu oba mirovinska stupa, u smjeru jačanja drugog mirovinskog stupa, najavio je ministar Marko Pavić.
Napominje kako hrvatski prosječni umirovljenik ima 30 godina staža, a primjerice Nijemac 37 godina, te kako godišnje za mirovine nedostaje 17 milijardi kuna.
Prema prijedlogu mirovinske reforme, muškarci i žene u starosnu mirovinu će od 2031. ići sa 67 godina života. Prema sadašnjem zakonu, sa 67 godina išli bi tek od 2038. godine. Odlazak u prijevremenu mirovinu penalizirat će se s 0,34 posto za svaki mjesec, odnosno 4,08 posto po godini do maksimalno 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu. Mirovinskom reformom predlaže se i proširenje rada uz mirovine na korisnike starosnih mirovina, korisnike prijevremenih starosnih mirovina i umirovljene vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe. To znači da će ti umirovljenici moći raditi do četiri sata dnevno uz primanje mirovine u punom iznosu. Predlaže se i povećanje minimalne mirovine za tri posto, kao i rješavanje pitanja dodatka na mirovinu od 27 posto. Naime, pravo na taj dodatak imali bi osiguranici rođeni 1962. i mlađi koji se odluče ušteđevinu iz drugog stupa prenijeti u prvi stup, doznaje se iz ministarstva. H/D.Pav.
SINČIĆ: PRIJEDLOG JE TRAGIČAN
Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak prijedlog mirovinske reforme tragičnim jer Vlada opet "udara po običnim građanima", nesposobna da riješi probleme korupcije i klijentelizma za koje su, kaže, podjednako odgovorne obje najveće stranke koje su vladale Hrvatskom proteklih desetljeća. Svaljivanje najvećeg tereta na građane jest politika koju već desetljećima provode HDZ i SDP u cilju da građani imaju što manje imovine, prihoda i prava, ustvrdio je Sinčić komentirajući prijedlog mirovinske reforme o kojemu kreće javna rasprava. "Zanima me koji će zastupnici u Saboru dići ruku da se radi do 67. godine", rekao je čelnik Živoga zida.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike