Novosti
DO KRAJA GODINE PRIHOD OD CESTARINA 2,8 MILIJARDI KUNA

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Do 16. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a.
Na tim autocestama registriran je promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a. HAC će ove godine investirati 548,3 milijuna kuna, od čega su nove investicije 228,7 milijuna kuna, a 319,6 milijuna kuna otići će na održavanje, kažu u HAC-ovoj upravi. Od novih investicija tu je most preko Save kod Svilaja s rokom dovršetka u drugoj polovini iduće godine. Ta je investicija vrijedna 168 milijuna kuna, pri čemu Hrvatska sudjeluje s 85,3 milijuna kuna (osiguranih iz fondova EU-a), a ostatak plaća BiH.
U završnoj su fazi i radovi na dionici most Halasica - Osijek u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji mosta Halasica i sedam putnih prijelaza te je izvođač uveden u posao. Vrijednost radova je 82,5 milijuna kuna. Za trasu od Belog Manastira do mosta Halasica do kraja 2018. planira se raspis natječaja za izgradnju. Za dionicu Mađarska - Beli Manastir do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije i upravni postupak. Završetak te dionice planiran je do 2023. godine. U HAC-u ocjenjuju da je Vlada napravila odličan posao s restrukturiranjem, jer su uštede za kompletan cestovni sektor veće od 50 milijuna eura na godišnjoj razini samo na kamatama, a za HAC 26 milijuna eura.
HAC planira i daljnje smanjenje broja zaposlenih, sa sadašnjih 2728 na 2250 do 2021. godine. Što se tiče novoga sustava naplate cestarine, u HAC-u očekuju prijedlog španjolskog konzultanta IDOM-a, s kojim je ugovor sklopljen u srpnju.H