Regija
BOLJI UVJETI UČENJA ZA 29 UČENIKA

Adaptacijom svih područnih
škola do opstanka sela
Objavljeno 18. rujna, 2018.
PAVLOVCI - Osnovna škola Dragutina Lermana u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom PANORA lani je aplicirala projektni prijedlog na poziv "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" za područnu školu Pavlovci te potpisala ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 534.216 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira 297.391 kuna, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač škole. Uspješnom prijavom na natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja osigurano je 130.967 kuna.
Projektom energetske obnove, između ostalog, financirani su izrada projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički, strojarski te elektroinstalaterski radovi, stručni nadzor građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon obnove. Radovi na energetskoj obnovi uključivali su toplinsku izolaciju vanjskoga zida, toplinsku izolaciju dijela poda i stropa prema negrijanom prostoru, izmjenu dijela vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja te zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.
Ostvarena je 56,89-postotna ušteda primarne energije te 70,23-postotna ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu prema stanju prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.
Na završnoj konferenciji u područnoj školi koju pohađa 29 učenika u tri razredna odjela obratili su se predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dijana Bravić, predstavnik Fonda za energetsku učinkovitost Tomislav Ilić, ravnatelj OŠ Dragutina Lermana Ante Majnarić, načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić i predstavnica RRA Panora Andreja Hajdinger. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istaknuo je da je Županija sufinancirala desetak završenih projekata uređenja područnih škola te da se sve područne škole na području županije moraju adaptirati, podići školski standard i zadržati djecu. "Zadržavanjem škola u seoskom ruralnom dijelu zadržavamo i opstanak tih sela, kojima su te škole u najvećem dijelu i sve ostalo, centar znanja, kulture, društvenog života", kazao je Tomašević. AGM Kruna
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana