Regija
VRIJEDNA GRAĐA U DIGITALNOJ ZBIRCI

Kilometrička karta Kotara vukovarskoga iz 1909.
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Kartu prati detaljan tumač znakova i može biti izvor informacija povjesničarima
VUKOVAR - Geografske su karte važni povijesni izvori, dokument prostora koji prikazuju vremena u kojemu su nastale te nude mnoštvo podataka za različita istraživanja.
Gradska knjižnica Vukovar prikuplja u svome fondu sve vrste knjižnične građe, a najstariji primjerak kartografske građe je, ujedno i važan dio Zavičajne zbirke, Kilometrička karta Kotara vukovarskoga u Županiji srijemskoj. Izrađena je i tiskana 1909. u Zagrebu i prikazuje onodobno administrativno-teritorijalno ustrojstvo vukovarske okolice. Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, rekla je kako su ovu vrijednu kartu prošle godine kupili u antikvarijatu.
- Kartu je sastavio građevni odsjek u mjerilu 1:144000. Poznato nam je da su rađene takve karte za druga područja, postoji karta kotara čazmanskoga, zagrebačkoga i karlovačkoga i sve su izrađene 1909. Pretpostavljamo da ih je bilo još, no preciznih informacija o tomu nemamo. Uz kartu je stavljen prekrasan tumač topografskih znakova i vidi se kako je sve rađeno s velikom preciznošću i odgovornošću - navela je ravnateljica.
I doista, tumač znakova je detaljan, pa jasno pokazuje mnoštvo podataka važnih za vrijeme u kojemu je karta nastala. Tako, između ostalog, stoje ucrtana sela i mjesta s gostionom, mjesta sa župom i pučkom učionom, kotarski sud, pošta, brzojav, lađarski prijevozi, zemaljske ceste neizgrađene, kapelice osamljeno stojeće... Dakle, topografija je zanimljiva, pa može biti iznimno važna i povjesničarima.
- Posebno nam je interesantno što su na karti ucrtane ceste s pojašnjenjem ‘ostale ceste u svako doba za kolni promet prikladne‘. Možemo pretpostaviti kako tada nisu svi imali kola, odnosno zapregu, pa nismo sigurni je li riječ o cestama koje su prohodne u svim vremenskim prilikama ili su to ceste kojima se moglo prolaziti pješice. Karta je očuvana i u dobrom je stanju, nije na posudbu, no dostupna je na uvid u knjižnici svima koji je žele pogledati. Ona je slika jednoga doba i pokazuje koja su mjesta ulazila u kotar kojemu je Vukovar bio središte - poručila je Miškić. Posebnost karte je ta što je uz nju tiskana ‘skrižaljka‘ - tablica na kojoj su prikazane udaljenosti među pojedinim mjestima tadašnjeg Kotara vukovarskoga.
Ravnateljica je naglasila kako su iz cjelokupnog fonda odlučili izvući građu stariju od sto godina, upravo kako bi je obradili za digitalnu zbirku. Njezin je početak simbolično vezan uz 70 godina postajanja vukovarske knjižnice, a ta je obljetnica obilježena krajem prošle godine.
- Odlučili smo da će naša digitalna zbirka u budućnosti predstavljati sve specifičnosti i mala blaga koja posjedujemo i izravno će se ticati Vukovara, vukovarskih tiskara, znamenitih Vukovaraca odnosno onoga što je specifično za naš grad - pojasnila je i dodala kako imaju vrijednu građu koju korisnici mogu pretražiti u katalogu, uključujući i ono što se ne odnosi izravno na Vukovar.
Dragana Korpoš
Specifični pečati
Knjižnica je prvo digitalizirala ex librise koju su u njezinom posjedu. Riječ je o specifičnim pečatima koji se nalaze u knjigama i svojevrstan su vid umjetnosti. Označavaju vlasnika knjige i bili su stilizirani ili grafičkim oblikovanjem ili rečenicom i personaliziraju osobu koja je u svojoj knjižnici skupljala knjige. Potom su digitalizirali pečate knjižnice, a treći je korak digitalizacija kilometričke karte. "Nastojimo pokriti sve vrste knjižnične građe. Sljedeća će biti knjiga. Sve je to stara građa i kanimo tako održavati zbirku. Jasno da je tu informatička podrška bitna. Pored znanja koje posjedujemo, sve to ne bi bilo izvedivo bez informatičko-tehničke osnove i u tomu nas podržava tvrtka ElemetWeb iz Vukovara, koja nam održava i mrežnu stranicu", rekla je Miškić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike