Osijek
ZAVRŠETAK SEZONE KOMARACA

U 2018. četvero oboljelih od virusa Zapadnog Nila
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Zbog niskog vodostaja i malog broja komaraca Osijek je uštedio dva milijuna kuna

Četiri osobe oboljele od virusa Zapadnog Nila na području grada Osijeka te jedna osoba preminula od posljedica tog virusa na području županije statistika je vezana uz ovogodišnju sezonu komaraca, koja se primiče kraju. Za borbu protiv komaraca potrošen je 2,1 milijun kuna iz gradskog proračuna, od osigurana četiri milijuna.


Iako se u travnju i svibnju činilo da nas čeka ekstremna sezona po brojnosti komaraca, posljednje je zaprašivanje komaraca s ciljem smanjenja njihove brojnosti obavljeno još 20. lipnja. Nakon tog datuma provedeno je samo nekoliko protuepidemijskih zaprašivanja, no broj je komaraca u srpnju i kolovozu bio zanemariv. Prema posljednjem izvješću županijskog ZZJZ-a, broj je komaraca i sredinom rujna zanemariv. Tako je najviše uhvaćenih komaraca na Jugu II, gdje je u 12 sati uhvaćena 31 jedinka. To znači da je broj potencijalnih uboda u 15 minuta između nule i tri uboda. Vodostaj je Drave u opadanju (-36 cm) te se u idućih tjedan dana ne očekuju velika legla ličinki komaraca. U tijeku je i uzorkovanje CDC i BG-Sentinel klopkama na 25 postaja na području Osječko-baranjske županije, mapiranje lokacija potencijalnih legala komaraca te razvoj sustava ranog upozoravanja na bolesti koje prenose komarci.
- Ove su nam godine vremenski uvjeti išli na ruku i nismo imali najezdu poplavnih komaraca pa s te strane možemo odahnuti. No imali smo četiri slučaja registriranog virusa Zapadnog Nila, i to dva na području Tenje, jedan na području Tvrđavice i jedan slučaj na području Juga I. Zbog toga smo išli u dodatno protuepidemijsko zaprašivanje. Teško je reći jesu li ti slučajevi ove godine tu zato što je više komaraca koji su prijenosnici te bolesti ili ljudi sada češće idu liječniku te liječnici lakše prepoznaju i evidentiraju bolest. S obzirom na pojavnost te bolesti, moramo poduzeti dodatne mjere. Ne možemo smanjiti komarce na nulu, kao ni ptice koje su nositelji virusa a prelijeću ovo područje, ali možemo povećati svijest o potrebi za tretiranjem i u drugim općinama i jedinicama lokalne samouprave. Naime, od 60 tisuća hektara poplavnih površina trećina je Kopački rit i on se ne može tretirati, no dvadesetak je općina od 36 konstantno ugroženo od komaraca, a ne čini ništa za smanjenje njihove brojnosti. To se mora mijenjati! - komentirao je za naš list Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka.
Recimo kako je ove godine prvi put formirano županijsko povjerenstvo za probleme s komarcima, koje će uskoro predložiti strateški dokument za borbu protiv komaraca, a koji će biti temelj za uključivanje svih općina i jedinica lokalne samouprave, ali i Vlade RH, u rješavanje tog problema. Naime, uz otklanjanje problema koje komarci zadaju stanovnicima osječkog područja, rješavanje tog pitanja temelj je i za daljnji razvoj turizma, ali i stočarstva na ovom području, naglašavaju iz Grada.
Nefreteta Z. Eberhard
AKCIJA KOD VODENICE
U subotu (22. rujna) ZZJZ Osječko-baranjske županije provest će preventivnu akciju "Kontrola komaraca u prekograničnom području". Akcija će se provesti u sklopu trodnevnog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, na desnoj obali Drave (kod vodenice). Cilj je akcije podizanje razine svijesti građana o bolestima koje prenose komarci te o njihovoj prevenciji i zaštiti od komaraca. Aktivnosti su vezane uz provedbu prekograničnog projekta između Republike Hrvatske i Republike Srbije naziva "Mosquito Control in Cross-border Area", koji sufinancira EU. U sklopu trodnevnog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave projekt će biti prezentiran na konferenciji za novinare i panel-raspravi "Projekti i izazovi zaštite i održivog razvoja uz rijeku Dravu".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike