Osijek
VRKIĆ NAJAVIO RADIKALNE MJERE PROTIV GLODAVACA:

Ako treba, rezat ćemo stabla da štakori ne ulaze u stanove!
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Svako posječeno stablo nadoknadit će se novim, a popravljat će se i kanalizacije

Vezani članci

GLODAVCI PREPLAVILI SJENJAK

Svim snagama u borbu protiv štakora

NA SJENJAKU ISPRED BROJA 23 NAJEZDA GLODAVACA

Štakor napao goluba, sutra bi moglo stradati i nečije dijete!

Grad Osijek primoran je ukloniti sva stabla koja su korijenjem oštetila kanalizaciju i šahtove na Sjenjaku. Štoviše, pokaže li se točnim da određena stabla štakorima služe za penjanje do stanova na višim etažama, Grad će biti primoran ukloniti i ta stabla, a sve u svrhu zaštite svojih građana. Istovremeno, svako posječeno stablo bit će nadoknađeno sadnjom drugoga.


Ovo je tek dio rješavanja problema štakora na Sjenjaku, jer video na kojem štakor otima hranu golubu, a koji je kružio društvenim mrežama prije nekoliko dana, samo je kap u moru problema s ovim glodavcima u tom dijelu grada. Nakon odrađenih sedam izvanrednih situacija na Sjenjaku, u cijelu situaciju uvjerio se i gradonačelnik Ivan Vrkić koji se neugodno iznenadio razmjerima štakorske najezde te rekao da je najveća njegova osobna odgovornost unutar sustava i ispričao se sugrađanima.
- Naravno da očekujem i od drugih koji ondje žive da preuzmu odgovornost, posebice od onih koji su ispod standarda urbane kulture grada. Mislim da zajedno nismo učinili dovoljno na urbanizaciji pa se događa da imamo, rekao bih, elementarnu nepogodu najezde štakora. Moram reći da ću radikalizirati odnose, odnosno da će se kažnjavati svatko tko nekontrolirano baca hranu, jer to može postati javnozdravstveni problem. Također, dajem nalog da se ide u prevenciju i neće biti milosti - poručio je gradonačelnik ispred zgrad na Sjenjaku (23 i 41), gdje su se u ovoga tjedna okupile i sve nadležne službe kako bi se zajedničkom akcijom stalo na kraj ovom problemu koji poprima sve veće razmjere.
U tehničkom smislu, dodao je Vrkić, utvrdit će se gdje je potreban popravak kanalizacije. Od Zavoda za javno zdravstvo, dodao je gradonačelnik, tražit će se stručna pomoć kako bi se napravile sve građevinske intervencije koje otežavaju kretanje ovih opasnih glodavaca. Grad će, rekao je Vrkić, koristiti sve raspoložive represivne mjere, ali i kažnjavati neodgovorne pojedince. Podsjetimo, nakon obilaska terena na Sjenjaku, utvrđeno je da neki građani nekontrolirano bacaju hranu kroz prozor, odnosno sade stabla smokve "na divlje", pa nakon pada ploda, ali i gnojidbe stabla, stvaraju se pogodnosti za okupljanje štakora. Ta će stabla, utvrđeno je prilikom obilaska terena gradonačelnika, biti posječena, a građani se još jednom upozoravaju da ne ostavljaju biootpad koji hrani ove opasne glodavce. Uza sve, u problem će uključio i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji je već obavio edukaciju, no i nadalje će upozoravati na pravilno ponašanje, poput neostavljanja hrane ispred zgrada, pravilnog zatvaranja kanti za otpatke i sl. Vrijedi podsjetiti i na riječi pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka koji je nedavno naglasio da deratizacija može biti i više, no dokle god se i građani neodgovorno ponašaju prema okolišu, nema te "kemije" koja će uništiti glodavce.
Dodajmo i da liječnici upozoravaju na mogućnost zaraznih bolesti, ali i slučajeve ugriza štakora gdje je bila nužna liječnička intervencija. To je, nema sumnje, još jedan povod da se protiv štakora krene svim raspoloživim sredstvima!
Marija Mihelić
Pojačan nadzor
Problem je sad eskalirao na Sjenjaku, no s obzirom na dotrajalost kanalizacija i ponašanja sugrađana i u drugim dijelovima grada, nije isljučeno da se sličan problem neće proširiti i na druge dijelove grada.

- Komunalni redari pojačano će raditi, jer ćemo istu priču, bude li trebalo, provesti i u drugim dijelovima grada - odlučan je Vrkić.

Za sada su tako obišli samo dvije lokacije na Sjenjaku, a sudeći prema učestalosti pojave glodavaca u tom stambenom naselju, nema sumnje da će službe povećati nadzor nad mikrosredinama ne samo na Sjenjaku. - Moramo naći zajedničku odgovornost za život u našem Osijeku – zaključio je Vrkić. A sudeći prema dojavama građana kako se štakori pojavljuju u gotovo svim dijelovima grada, doduše ne u tolikoj mjeri, akcije neće biti upitne.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike