Kultura
USPJEH CRKVENOG PJEVAČKOG DRUŠTVA MIR

Belišćani osvojili zlato u Grčkoj
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Pjevači Crkvenog pjevačkog društva MIR iz Belišća sudjelovali su na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Grčkoj. Natjecanje je održano u organizaciji Interkultura, na otoku Krfu, u gradu Kerkyra (Corfu). Ovaj povijesni grad ugostio je 37 zborova iz 20 zemalja uključujući Kinu, Rusiju, Argentinu, Tajland. Zborovi su se, ovisno o svome sastavu i vrsti repertoara, natjecali u više različitih kategorija.
Belišćanski crkveni zbor MIR, pod umjetničkim vodstvom dirigenta Želimira Sušića, osvojio je zlatnu plaketu u kategoriji folklorne zborske glazbe izvodeći skladbe hrvatskih skladatelja Cossetta, Lučića i Starca. Mirovci su također nastupili i u pop-kategoriji koja pored višeglasnog zborskog pjevanja uključuje i pokret. U ovoj kategoriji Belišćani su osvojili srebrnu plaketu, ali i naklonost publike zbog svog prilično ‘‘otkvačenog‘‘ nastupa. Izrazito interesantna i šarolika bila je i paradna povorka koja se kretala ulicama grada Kerkyre, a u kojoj je sudjelovalo 1500 pjevača svih zborova koji su nastupili na natjecanju. Belišćani su i ovdje plijenili posebnu pozornost kako zbog spontane pjesme i svirke, tako i zbog prepoznatljivih nacionalnih simbola, crveno-bijelih kvadratića na odjeći.
Logistiku ovoga projekta odradile su predsjednica udruge Višnja Mihaljević i tajnica Tea Kozina, dok se za duhovni segment putovanja pobrinuo vikar Župe Svetog Josipa Radnika Belišće fra Tomislav Vrsaljko. D.Kć.
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Osim osvojenih nagrada, članovi belišćanskog Crkvenog pjevačkog društva MIR pamtit će ovo putovanje i po odličnoj atmosferi, zajedništvu i pjesmi u trenucima neformalnog druženja. Raspored nastupa na natjecanju dopuštao je mnogo slobodnog vremena koje su pjevači koristili pretežito za uživanje na plaži za sunčanje i kupanje. Na kraju se pokazalo da put dug gotovo 1400 kilometara i nije bio tako zahtjevan, jer uz stalnu pjesmu i svirku u autobusu te društvene igre prepoznatljive MIR-ovcima, vrijeme doista brzo prođe, naglasili su članovi društva.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike