Kultura
OSVOJILI VRIJEDNU SVJETSKU NAGRADU

Zagrebačkom MSU međunarodno priznanje za kreativnost
Objavljeno 18. rujna, 2018.
U sklopu Foruma slavenskih kultura, međunarodne neprofitne zaklade koja povezuje trinaest slavenskih država i promiče suvremenu kulturu i nasljeđe, dodijeljene su nagrade "Živa" za najbolje muzeje, kojima se potiču projekti i prakse u muzejskom području unutar posebnih kulturnih i geografskih okvira europskih slavenskih kultura.
Stručni žiri koji je MSU-u dodijelio posebno priznanje za kreativnost ističe da je ta institucija tijekom svog djelovanja stekla "istaknutu poziciju u zemlji, ali i šire, na polju umjetničkog vrednovanja, prezentacije umjetnika i noviteta u umjetnosti. MSU je uključen u niz međunarodnih, domaćih i regionalnih suradnji i edukativnih projekata. Održava različite izložbe predstavljajući djela važnih domaćih i međunarodnih umjetnika kao i velike retrospektive. Proširuje polje za razvoj vizualne umjetnosti, filma, videa, glazbe, pjesništva i kazališta".
Muzej suvremene umjetnosti je institucija koja je društveno odgovorna i visoko učinkovita jer održava nekoliko stotina inovativnih programa i događanja svake godine, primjenjujući kreativne metode interpretacije. Stalni postav, na primjer, koncipiran je kao izložba u neprestanoj mijeni. Uz to, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti sjajno koristi prostor nove, moderne zgrade, smještene u novom dijelu grada Zagreba u kojem je uspio postati živo mjesto urbanog tkiva i jaka referentna točka za eksperimentalnu umjetnost i medije u ovom dijelu Europe.
Nagrada "Živa" nazvana je prema slavenskoj božici koja je zaštitnica života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, dobrote, vitalnosti i plodnosti. Nagrada je ustanovljena 2012. godine na inicijativu stručne skupine svih članica Foruma slavenskih kultura. Ove je godine bilo prijavljeno dvadeset i pet muzeja iz većine slavenskih europskih zemalja. Tako su za nagradu konkurirali muzeji iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Ruske Federacije, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Živa nagradu za najbolji slavenski muzej 2018. godine dobio je Muzej emigracije iz Gdynija u Poljskoj. Svečanost dodjele nagrada održana je 14. kolovoza 2018. godine u Pragu. D.Kć.
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike