Crna kronika
ISTRAŽNI ZATVOR ZA VOZAČA

Odbjegli vozač koji je pregazio pješaka bio pijan
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Vozač (41) je automobilom udario pješaka na obilježenom prijelazu preko biciklističke staze
OSIJEK - Protiv 41-godišnjeg vozača koji je automobilom usmrtio i ostavio pješaka u subotu navečer na križanju kod Ivanovca, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku određivanje istražnog zatvora.
Istražni zatvor Odvjetništvo traži za 41-godišnjaka zbog posebnih okolnosti koje upućuju na opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti isto kazneno djelo. Vozača se sumnjiči za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći.
Odvjetništvo sumnja da 41-godišnji vozač 15. rujna, oko 22.30 sati, upravljao automobilom Audi A4 2.0 TDI u pripitom stanju, s koncentracijom od najmanje 0,50 promila alkohola u krvi te brzinom neprilagođenoj noćnoj vožnji i dometu kratkih svjetala od najmanje 80 kilometara na sat kolnikom Državne ceste broj 518. Dolaskom do raskrižja kolnika državne ceste i županijske ceste nije pravovremeno uočio 56-godišnjeg pješaka koji je prelazio raskrižje preko obilježenog prijelaza biciklističke staze te da ga je prednjim dijelom automobila na navedenom prijelazu udario u tijelo. Pješak je preminuo na mjestu nesreće, a odvjetništvo dalje sumnja da je vozač osobnog vozila napustio mjesto prometne nesreće koju je prethodno sam prouzročio bez da je pješaku pružio pomoć.
Podsjetimo, prva informacija o mrtvom tijelu na cesti stigla je policiji u subotu navečer, a kada je očevidna ekipa izišla na teren utvrđeno je da je muškarac smrtno stradao u prometnoj nesreći, no vozača nije bilo. Ipak, policajci su uspjeli pronaći određene tragove koji su ih odveli do 41-godišnjaka i pronašli su ga već u jutarnjim satima. Vozač je uhićen i odveden u policiju na kriminalističko istraživanje, pa je potom predan pritvorskom nadzorniku. Nakon toga odveden je na ispitivanje u osječko Odvjetništvo. Na automobilu je obavljen očevid, a mrtvo tijelo 56-godišnjaka prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek radi obdukcije.
Prema podacima iz policijskog Biltena o sigurnosti cestovnog prometa, zbog nepružanja pomoći u protekle dvije godine u Hrvatskoj je kazneno prijavljeno 30 ljudi, prošle godine 19, a godinu ranije 11. U Osječko-baranjskoj županiji tijekom prošle godine vozači koji su imali koncentraciju od 0,51 do 1,50 promila alkohola u organizmu, prouzročili su 109 prometnih nesreća, u kojima su smrtno stradale četiri osobe, a 71 osoba je ozlijeđena.
Sandra Lacić
alkohol
IMAO JE VIŠE OD 0,50 PROMILA
DUGOGODIŠNJE KAZNE ZATVORA
Prema Kaznenom zakonu sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi, ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera kaznit će se zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina. No, ako je kao u ovom slučaju prouzročena nečija smrt predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri do dvanaest godina.

Za drugo kazneno djelo za koje se 41-godišnjak sumnjiči, odnosno za nepružanje pomoći osobi koju je ozlijedio, iako je to sam mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, predviđena je kazna zatvora u trajanju do tri godine.
Možda ste propustili...

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike