Sport
MALA NACIJA ZA VELIKE TENISKE STVARI

Kad je drama, tu je Borna da spasi stvar
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Hrvatska teniska reprezentacija u Davisovu kupu debitirala je 1993., a u kolekciji već ima jedan naslov i dva finala

U zadarskom Višnjiku od petka do nedjelje bilo je drame, neizvjesnosti, preokreta, uzbuđenja, nevjerojatnih poena..., a u tom polufinalnom trileru hrvatski tenisači pobijedili su Amerikance (3:2) i izborili veliki finale te odlazak u Francusku, gdje će se od 23. do 25. studenoga igrati za naslov pobjednika Davis Cupa 2018.


Amerikanci su na polufinalni dvoboj stigli oslabljeni, bez Johna Isnera i Jacka Socka, no bili su korak do senzacije. I to nakon što je Hrvatska prvi dan, zahvaljujući pobjedama Ćorića i Čilića, završila s prednošću od 2:0. Mislili smo, ostalo će biti lako, Hrvatska lagano dobiva, ali stvar se zakomplicirala.

Najdraža pobjeda

Prvo je hrvatski par Dodig/Pavić izgubio, a onda je i Marin Čilić "pukao" pod teretom očekivanja, mjeru mu je uzeo Querrey i sve je otišlo u peti meč, a veliko breme palo je na leđa Borne Ćorića. Ali mladi Zagrepčanin nije iznevjerio i ponovno se pretvorio u hrvatskog teniskog junaka, treći put u karijeri dobio je odlučujući poen, samo što je ovaj put taj poen imao težinu finala. Kad je drama, tu je Borna da spasi stvar. Taj 21-godišnjak prije dvije godine dobio je peti meč u 1. kolu protiv Belgije, a te iste, 2016., godine odlučio je i četvrtfinale protiv SAD-a. Oba puta nije ostavio previše šanse suparnicima, Coppejansu u Liegeu i Socku u Portlandu. U zadarskom petom meču svladao je Francesa Tiafoea u maratonu od pet setova te četiri sata i šest minuta igre.
- Ovo je najposebniji dan u mom životu. Kada sam pogledao tribine, znao sam da moram dati sve od sebe. I više od toga. Ako su se ljudi pržili na suncu i cijeli dan bili tu, bodrili nas, bio bih kreten da se ne borim sto posto. Kad igram za sebe, drukčije je, mogu se lakše predati, lakše klonuti, iako ni tu nemam problema. No da mi se to dogodi ovdje, to je gotovo nemoguće. Sigurno ću sutra biti umoran, ali vrijedno je toga - kazao je Borna nakon što je protiv Tiafoea više od četiri sata "krvario" na terenu, ali isplatilo se, jer odveo je Hrvatsku u finale.
Nervoza pojela Čilića

Marin Čilić je u prvom nedjeljnom meču kod vodstva Hrvatske od 2:1 trebao završiti stvar. Očekivalo se to od šestog tenisača svijeta, koji je na terenu dočekao Querreya, od kojeg nikada nije izgubio (6-0). No Marin je "pukao" pod teretom očekivanja, nervozan i potpuno izvan meča, nije realizirao veliku šansu nakon što je dobio prvi set, suparnik ga je kaznio i pobijedio.

Marinu se u Zadru na neki način ponovio meč protiv Juana Martina del Potra iz finala Davis Cupa u zagrebačkoj Areni 2016. Protiv Querreya je imao prvi set i gotovo dobiven drugi (6:1 u tie-breaku), a u finalu s Argentincom vodio je 2:0 u setovima. I kad je trebao završiti posao, Čilić je stao. Ponovno je na domaćem terenu u hrvatskoj majici kiksao, i to onda kad se najmanje očekivalo. Čilića je pojela nervoza, no, srećom, tu je Borna, koji redovito spašava stvar.
Ivana Liović
Hrvatska je treći put u finalu Davis Cupa, 2005. osvojila je "salataru", a 2016. u meču za naslov izgubila od Argentine
U STUDENOME NA NOGE FRANCUSKOJ
Ovo je za hrvatsku tenisku reprezentaciju treće finale Davis Cupa u posljednjih 13 godina. Ljubičić i Ančić su 2005. odveli Hrvatsku do finala i onda usred Bratislave pobijedili Slovačku i donijeli "salataru" kući. Prije dvije godine finale se igralo u zagrebačkoj Areni, suparnik je bila Argentina s Del Potrom i sve je bilo spremno za naše novo slavlje. Nije se dogodilo jer je u Areni slavila Argentina. U ovogodišnjem finalu, u studenome, suparnik je branitelj naslova Francuska, a u kojem francuskom gradu će se igrati, saznat ćemo 24. rujna.
Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini