Novosti
SUMMIT U BUKUREŠTU

Trumpova potpora Inicijativi triju mora
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Američki predsjednik Donald Trump poslao je poruku sudionicima summita Inicijative triju mora u Bukureštu, potvrđujući američku snažnu potporu razvoju energetske, prometne i digitalne infrastrukture na području između Jadrana, Baltika i Crnog mora, objavilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo u Bukureštu. "SAD će ostati snažan saveznik i partner te inicijative", istaknuo je Trump u svojoj poruci poslanoj rumunjskom šefu države Klausu Iohannisu.
Na summitu sudjeluje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prvi put 2015. iznijela ideju o toj neformalnoj političkoj platformi kojoj se ubrzo priključio i poljski predsjednik te se danas projekt boljeg, prije svega infrastrukturnog povezivanja 12 država percipira kao hrvatsko-poljska inicijativa. Platforma je potom predstavljena na summitu u Dubrovniku 2016., a sastanak na vrhu kojemu je 2017. u Varšavi nazočio i američki predsjednik dao joj je politički zamah.
Trump je u svojoj poruci naglasio da je prošle godine "imao čast" sudjelovati na summitu u Varšavi, gdje je dao snažnu potporu SAD-a Inicijativi triju mora. Istaknuvši kako ona ima veliki potencijal na području energetike, infrastrukture i jačanju poslovnih veza te uklanjanju trgovinskih barijera, Trump je rekao da je "nova energetska infrastruktura ključna za dublju ekonomsku integraciju, otvaranje pristupa novim tržištima i diverzifikaciju energetskih resursa u regiji."
U inicijativi su Hrvatska, Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Slovenija i Austrija. Na summitu sudjeluju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. H
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta