Novosti
ISTRAGA RATNIH ZLOČINA

Sistematizirane dokumentacije za Ovčaru nije bilo do ove godine
Objavljeno 18. rujna, 2018.
MUP: Radnu skupinu čine istražitelji koji su pokazali iznimnu posvećenost poslu

Nakon što je tema neriješenih ratnih zločina, posebice onih na vukovarskom području, iznova uzburkala političke odnose, proteklog smo tjedna svjedočili i podizanju nove kaznene prijave zbog ubojstva hrvatskog branitelja na Ovčari u studenome 1991.


Na naš upit o ove godine osnovanoj Radnoj skupini za istraživanje ratnih zločina na području Vukovara, iz MUP-a odgovaraju kako je, preuzevši dužnost, glavni ravnatelj policije zatražio detaljnu analizu stanja po svim linijama rada policije, pa samim time i rada oko pitanja razrješenja kaznenih djela ratnih zločina.

Poboljšati način rada

Uz ostalo, ističu, upravo oko toga pitanja donesen je i zaključak da je potrebno dodatno intenzivirati dinamiku i poboljšati način rada s ciljem razrješenja neriješenih slučajeva ratnih zločina, pogotovo na području Vukovara i Ovčare, ali i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske gdje su se događali ratni zločini.
Prema njihovim riječima, proteklih godina su se za pojedina kriminalistička istraživanja osnivale radne skupine po pojedinim predmetima ratnih zločina (ratni zločini na području Ahmića, Gospića, Medačkog džepa, Osijeka, Grubora, Struge Banske, Borova Sela, Varivoda, Gošića, Dvora na Uni, Karlovca i Duge Rese - nakon Drugog svjetskog rata), ali nikada i za slučajeve ratnih zločina na Ovčari.
"Između ostalog, utvrđeno je i da nije postojala sistematizirana dokumentacija, koja je sama po sebi opsežna i kompleksna, ali i činjenica da do tada poduzete mjere i radnje Policijske uprave vukovarsko-srijemske nisu rezultirale prikupljanjem dokaza i činjenica koje bi bile temelj za podnošenje kaznenih prijava za ratne zločine počinjene na Ovčari. Stoga je 13. veljače 2018. glavni ravnatelj policije donio odluku o osnivanju posebne radne skupine na razini Ravnateljstva policije za kriminalističko istraživanje ratnih zločina na području Ovčare. Prvenstveni je cilj radne skupine analiza svih dotadašnjih kriminalističkih istraživanja i provedenih sudskih postupaka, razjašnjavanje svih okolnosti počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske, ali i daljnje provođenje kriminalističkih istraživanja u suradnji i koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom", ističu iz MUP-a, dodajući kako je osnivanjem radne skupine prvi put sistematizirana dokumentacija te je provođenje kriminalističkih istraživanja intenzivirano s ciljem dovođenja do utvrđivanja počinitelja tih ratnih zločina.
Podsjećaju kako je prve rezultate radna skupina postigla već početkom travnja ove godine, kada je policija nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je 1991. na Ovčari sudjelovao u zlostavljanjima i ubojstvima zarobljenika iz vukovarske bolnice, a prošlog je tjedna podnesena kaznena prijava protiv 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog sumnje da je 1991. na Ovčari ubio ratnog zarobljenika, pripadnika vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske.
Iz MUP-a ističu da Radnu skupinu čine policijski istražitelji koji su u svom dosadašnjem radu pokazali iznimnu posvećenost poslu, stručnost i profesionalnost. Oni nastavljaju intenzivan rad, a ako se pokaže potreba, ta će se skupina dodatno pojačati policijskim istražiteljima. "Istraživanje ratnih zločina s ciljem pronalaska počinitelja i ostvarivanja pravde jedan je od prioriteta ukupnog rada Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova", navodi MUP.
Dvije prijave

Kako je za kriminalistička istraživanja koja su u tijeku, sukladno sa Zakonom o kaznenom postupku, određena tajnost izvida, iz MUP-a ističu samo razriješene ratne zločine u proteklih godinu dana, najpoznatije široj javnosti. Naime, u tom je razdoblju policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvima otkrila i kazneno prijavila počinitelje odgovorne za granatiranje Banskih dvora, Zadra, Siska, kao i za dio zločina počinjenih na području Ovčare, Široke Kule i Manjače.

Komentirajući najavu prosvjeda za 13. listopada u Vukovaru zbog sporosti institucija u rješavanju pitanja ratnih zločina, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako su u šest mjeseci, koliko djeluje Radna skupina za istraživanje ratnih zločina na području Vukovara, podignute dvije kaznene prijave za ratne zločine na području Ovčare. "Ravnateljstvo policije i Ministarstva unutarnjih poslova samo je došlo do zaključka da ne možemo biti zadovoljni rezultatima i dinamikom kojom se provode istraživanja ratnih zločina na području Vukovara", rekao je Božinović.
Igor Bošnjak
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Ravnateljstvo policije i Ministarstva unutarnjih poslova samo je došlo do zaključka da ne možemo biti zadovoljni rezultatima i dinamikom kojom se provode istraživanja ratnih zločina na području Vukovara.