Novosti
TRŽIŠTE NEKRETNINA

I njiva u priobalju deset puta skuplja nego u Slavoniji
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Za jedan četvorni metar u Dubrovačkoj županiji u Požeškoj se moglo kupiti 17,6 kvadrata kuće

Na hrvatskom tržištu nekretnina u razdoblju od 2012. do 2017. godine ostvareno je 536.811 transakcija, pri čemu ih se najveći broj, nešto više od 220 tisuća, odnosi na transakcije poljoprivrednim zemljištem, stoji u publikaciji "Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017." koju su u ponedjeljak predstavili Ekonomski institut Zagreb i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.


Ova publikacija posebna je po tome što prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti javnosti stavlja na raspolaganje temeljne podatke o tržištu nekretnina - podatke o prosječnim ostvarenim kupoprodajnim cijenama nekretnina za sve tipove nekretnina koji su u publikaciji analizirani. U publikaciji se mogu naći i drugi važni i zanimljivi podaci poput prosječne površine nekretnina koje su predmet kupoprodajnih transakcija te prosječne starosti tih nekretnina, a posebno je poglavlje posvećeno analizi priuštivosti stambenih nekretnina po jedinicama lokalne samouprave.
Ukupna vrijednost transakcija u 2012. godini iznosila je 22,4 milijarde kuna, a u 2017. je ona dosegnula 27,8 milijardi kuna, što čini 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda Republike Hrvatske te godine. Najznačajniji udio u vrijednosti transakcija na tržištu nekretnina imaju stanovi, na koje se odnosi 35,4 posto vrijednosti ugovorenih transakcija.
U većim gradovima, poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, dominiraju kupoprodaje stana i apartmana, u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja pak dominiraju kupoprodaje građevinskog zemljišta, a u ostatku Hrvatske uglavnom kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta.
U analizi je istaknuto kako je Dubrovnik jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj je medijalna cijena stana ili apartmana u promatranom razdoblju bila viša od 15.000 kuna po kadratu. Cijena u rasponu od 10.000 do 15.000 kuna nalazila se u samo 33 jedinice lokalne samouprave koje se redom isključivo nalaze uz Jadransko more. Što se tiče obiteljskih kuća, u samo pet jedinica lokalne samouprave medijalna cijena bila je viša od 10.000 kuna po kvadratu, i to u Vrsaru, Taru-Vabriga, Rovinju, Dubrovniku i Konavlima, dok se primjerice za jedan četvorni metar u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Požeško-slavonskoj moglo kupiti čak 17,6 kvadrata kuće.
U samo šest jedinica lokalne samouprave medijalna cijena prodanih građevinskih zemljišta bila je viša od 1000 kuna po m2, i to u Biogradu na Moru, Bolu, Dubrovniku, Pučišćima, Smokvici i Splitu. Poput građevinskog, i poljoprivredno zemljište bilo je najskuplje na Jadranu. U najplodnijoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji medijalna cijena kvadrata poljoprivrednog zemljišta iznosila je 3,58 kuna. Najviše medijalne cijene prodanih poslovnih prostora od 12.000 i više kuna po kvadratu zabilježene su u četiri jadranska grada, Rovinju, Medulinu, Opatiji i Dubrovniku.
Indeks priuštivosti stana za 2016. godinu pokazuje da je priuštivost najmanja u priobalju te u Zagrebu i okolici. Primjerice, za iznos prosječnog godišnjeg netodohotka zaposlena osoba mogla je u Podgori kupiti samo 3,2 kvadrata stana, odnosno za kupnju jednog kvadrata morala je izdvojiti više od 30 posto svojeg godišnjeg netodohotka.
Dijana Pavlović
Ponegdje za kupnju jednog kvadrata treba izdvojiti više od 30 posto godišnjeg netodohotka
ODUMIRANJE ISTOKA
Medijalna cijena poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznosila je 3,58 kuna, dok se primjerice u Primorsko-goranskoj županiji moralo izdvojiti i deset puta više. "Mislim da ova slika prikazuje i ekonomsko i demografsko odumiranje istoka Hrvatske, središnje Hrvatske i cijelog kontinentalnog dijela", ustvrdila je Marina Tkalec s EIZ-a. H
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?