Regija
RADOVI U PUNOM JEKU

Cesta do Jankovca bit će asfaltirana do zime
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Prometnica će donijeti razvoj turizma i gospodarstva cijele regije, rekao je ravnatelj PP-a Alen Jurenac
ORAHOVICA - Dostupnost Jankovca, najposjećenijeg izletišta i lokacije tog dijela Hrvatske, sve je veća. Radovi na gradnji ceste u punom su jeku, asfaltirane je ceste sve više, a, prema najavi ravnatelja Parka prirode Papuk Alena Jurenca, sve bi do zime trebalo biti gotovo. Riječ je o rekonstrukciji ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu te granici Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Vrijednost je radova 19.312.466 kuna. Ukupna duljina ceste koja će se asfaltirati je 9,1 kilometar, a njezina će širina biti pet metara od Slatinskog Drenovca do Jankovca te 4,5 metara od Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. PP Papuk je prijavitelj projekta, a partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći odobreni projektni prijedlog u tom dijelu Hrvatske. Studiju izvodivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA - agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Izvođači radova su zajednica ponuditelja Osijek-Koteks i Gravia Osijek.
- Već je nekoliko kilometara asfaltirano, a plan je svaki tjedan asfaltirati 500 do 600 metara i da nekako do zime zaista završimo cestu do Jankovca, naravno, ako to dopuste vremenske prilike. Ostatak, do granice županije, od približno pet kilometara, bit će odrađen u sljedećoj godini. Uređenjem ove ceste očekujemo još već broj ljudi na Jankovcu, ali i ovaj put moram reći da povećanje broja turista neće imati nekakav smisao ako lokalno stanovništvo ne prepozna u tome svoju dobit. Naime, djelovanje Parka ići će u tom smjeru da animiramo što veći broj lokalnog stanovništva da prepozna prednosti življenja u ovom potpapučkom području i uspije ostvariti neku svoju korist u tome, a paralelno će to biti sjajna promocija domaćeg proizvoda ovog podneblja. Također, ako se domaće stanovništvo uključi, bit će proširena i turistička ponuda, što će naši posjetitelji zasigurno i prepoznati te i u budućnosti dolaziti na naš Jankovac i Papuk. Moram svakako pohvaliti naše posjetitelje, koji imaju ogromno strpljenje u ovim radnim uvjetima, i molim ih da i dalje budu tako tolerantni, jer drukčije ne ide, a ovako ćemo zasigurno zajedno što prije doći do željenog cilja – rekao je ravnatelj PP-a Papuk Alen Jurenac.
Radove je nedavno obišao i župan Virovitičko-podrvaske županije Igor Andrović.
– Asfaltiranjem ove ceste znatno će se povećati broj dolazaka turista i na Jankovac, u sam Park prirode Papuk, ali i cijelu Virovitičko-podravsku te Požeško-slavonsku županiju jer će turističke destinacije na ovom području biti puno dostupnije – rekao je župan.
U vrijeme privremene zabrane promet će biti omogućen od strane Požeško-slavonske županije, i to od naselja Velike do Planinarskog doma Jankovac. Privremena regulacija prometa vrijedit će svaki radni dan dok traju radovi od 8 do 15 sati. V. Grgurić
Povećanje broja turista imat će smisla ako lokalno stanovništvo prepozna u tome svoju dobit, upozorava Jurenac
Najavite dolazak
- Zbog regulacije prometa do Jankovca, koja je na snazi svaki dan osim vikendom, još jedanput molimo sve posjetitelje da se za dolazak najave kako bismo na vrijeme mogli reagirati i organizirati prohodnost ceste tijekom izvođenja radova - pozvao je ravnatelj PP-a Papuk Alen Jurenac.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana