Regija
PREDAVANJE O SVILARSTVU

Radovi na svili mogu biti suvenir
Objavljeno 17. rujna, 2018.
NAŠICE - U Likovnom salonu hotela Park Panolija Našice održano je predavanje Svilarstvo u Hrvatskoj, Slavoniji i Našicama, uz prezentaciju oslikavanja svile, a koje su pripremili Nikola Cik i Slavica Vitković. Svilarstvo u Hrvatskoj imalo je kontinuitet od 18. stoljeća pa do prvih godina 20. stoljeća. Svila je tada bila jedna od najznačajnijih gospodarskih kultura. Gotovo nije bilo mjesta gdje nije bilo zasađeno stablo duda, jer su se ličinke hranile dudovim lišćem. Danas je u Hrvatskoj svilarstvo potpuno izumrlo, ali je ostalo poštovanje prema svili i svilenim tkaninama. Predavanje je inicirala predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Našicama Silvija Lučevnjak koja je prokomentirala kako je svilarstvo nekada bila izuzetno značajna gospodarska grana, a danas bi radovi na svili mogli biti zanimljiv dio turističke ponude. A to i jest želja predavača, jer, kako je rekao Nikola Cik, cilj je ovog zajedničkog projekta podsjetiti na baštinu te potaknuti izradu suvenira.
Slavica Vitković iz Pitomače već 15 godina oslikavanjem ove tkanine izrađuje unikatne proizvode - marame, šalove, nakit, slike i haljine koje oduzimaju dah. Ljubav prema svili i svilarstvu, kao i kreativnosti, Slavica je mudro pretočila u poduzetničku ideju. Registrirala je obrt koji posluje u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici.
- Svila podnosi sve i samo joj je nebo granica. Uz uporan rad i volju, na svili se mogu izvesti razne kreativne mogućnosti. Rad na svili nije toliko teška tehnika kao što mnogi smatraju. Treba savladati slikarske tehnike, ali i svilu koja je nepredvidiva - poručila je ova zaljubljenica u svilu.S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike