Regija
ZA GUNJANSKE PRILIKE IPAK PREVIŠE

Za neobnovljenu poštansku zgradu traže 60.000 eura
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Općina je planirala zgradu pretvoriti u eutnomuzej i očekivala simboličnu cijenu
GUNJA - Općina Gunja odustaje od kupnje zgrade takozvane velike pošte koju je planirala pretvoriti u etnomuzej. To je selo na istoku županjske Posavine godinama imalo dva poštanska ureda, a u poplavama 2014. pretrpjeli su velike štete. U Hrvatskim poštama procijenili da je jedan ured za Gunju sasvim dovoljan i da im se ne isplati obnavljati oba pa poštanska zgrada u blizini crkve i stare Općine danas zjapi prazna i sve više propada.
Lokalna vlast odlučila ju je preuzeti i dati joj novu namjenu koja će biti od koristi i selu i mještanima, a ujedno dati i novi štih tom dijelu Gunje koji je poprimio etnoobilježja. Ondje je preseljen i postavljen ambar od poznatog Gunjanca Stipe Bogutovca, doajena tamburaške pjesme, a poseban ugođaj daju đeram i drugi postavljeni starinski eksponati. U taj bi se prostor odlično uklopio i etnomuzej, gdje bi svoje mjesto pronašla i Turistička zajednica koju Općina namjerava osnovati. Gunjanci su još proljetos izrazili interes i HP-u poslali pismo namjere za kupnju zgrade, no ovih dana doživjeli su hladan tuš.
- Nakon dužeg čekanja dobili smo odgovor i ostali zatečeni. Angažirali su procjenjitelja i za zgradu traže 60.000 eura. Za uvjete u kojima mi živimo i cijene nekretnina u Gunji to je itekako previše. Zgrada je neobnovljena i prilično devastirana, a zemljište na kojem je sagrađena Općina je svojedobno darovala Hrvatskim poštama. Očekivali smo da će nam izaći u susret, razumjeti situaciju u Gunji i da će to biti neka simbolična cijena - razočaran je načelnik Anto Gutić. Uvjeren je da su se za štetu nastalu u poplavama Hrvatske pošte naplatile kroz policu osiguranja i sve što bi dobili prodajom toga objekta za njih bi bio novi prihod, a rješili bi se nečega što im nije potrebno i što propada, a nagrđuje izgled tog dijela Gunje.
- Pokušali smo objasniti, ali nažalost nismo naišli na razumijevanje. Pozvali smo ih da objave javni poziv za prodaju zgrade po toj cijeni i jamčim da se neće javiti nitko. Moj suradnik je za 12.000 eura kupio obiteljsku kuću kompletno obnovljenu nakon poplave, s dvorišnom zgradom i okućnicom - kaže načelnik i napominje da će stupanjem na snagu zakona o nekretninama na neiskorištenu poslovnu zgradu HP morati jednoga dana plaćati porez.
A u Gunji se radi na izgradnji komunalne infrastrukture. Ovih je dana završena rekonstrukcija javne rasvjete na dijelu državne ceste, od ulaza u Gunju do međudržavnog graničnog prijelaza Gunja - Brčko. Projekt je vrijedan 250 tisuća kuna, od čega je 220 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Općina Gunja javila se na natječaj za jednice lokalne samouprave koje imaju više od 5 posto nacionalnih manjina, prijavili su rekonstrukciju crpne vodne stanice i revitalizaciju zdenca, a maksimalan iznos potpore je 500 tisuća kuna. Na natječaj za Mjeru 3.1.1. prijavit će obnovu nogostupa koji su nakon sanacije šteta od poplave ostali razrovani i uništeni i nikada nisu obnovljeni.
Marija Lešić Omerović
Izvršenje proračuna ispod 17 posto
Ostvarenje općinskog proračuna je podbacilo. Za 2018. planiran je iznosu od rekordnih 30-ak milijuna kuna, što je bilo vrlo ambiciozno. U prihode su uvrštena i očekivana sredstva pomoći za određene projekte.

- Proračun nije popunjen kako je bilo predviđeno, ali to je splet objektivnih stvari koje nismo mogli znati u trenutku njegova slaganja. Primjerice, planirali smo sedam milijuna kuna za nerazvrstane ceste, a natječaji su do daljnjeg stopirani. Imali smo i stavku od 3,5 milijuna kuna gdje smo računali na pomoć turske agencije Tike oko izgradnje poslovne zone, ali i tu je zapelo. Na dio značajnih planiranih prihoda ne možemo računati - kaže Gutić. Izvršenje proračuna je nešto ispod 17 posto za prvih šest mjeseci, a realizacija će u 2018. biti oko devet milijuna kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike