Osijek
PACIJENTI BI DO LIJEČNIKA PREKO REDA

U medicini ne postoji "samo ovo" i "samo ono" - budite strpljivi i čekajte!
Objavljeno 18. rujna, 2018.
"Samo" podrazumijeva niz radnji koje liječnik treba obaviti

Gužve u čekaonicama ispred liječničkih ordinacija svima su dobro poznat prizor. Pacijenti dolaze zbog različitih razloga - jedni čekaju pregled, drugi uputnicu, treći doznaku za bolovanje... No, nemaju pritom svi strpljenja čekati, čini im se da gube previše vremena za "sitnu" uslugu, a drugi su, eto, naručeni na pregled koji može potrajati. Zbog toga nerijetko kucaju na vrata ordinacija (na kojima, gotovo bez iznimke, stoji natpis "Ne kucajte, kucanjem ometate rad"), uz izliku kako trebaju "samo ovo" ili "samo ono".


Ne čudi stoga što je na vratima ambulante liječnica obiteljske medicine, dr. med. Jadranke Belaj i dr. med. Marice Raspudić Brekalo, osvanuo sljedeći natpis: "U medicini ne postoji SAMO ovo ili SAMO ono. Za svako SAMO treba sjesti i sačekati". Iako dr. Belaj kaže kako je tu obavijest pacijentima ostavila njezina kolegica, dr. Raspudić Brekalo te da ju nije ona osobno napisala, slaže se da je to zapravo ljepši, iako nekonvencionalan način kako bi se neke pacijente uputilo na red.
- Ljudi trebaju naučiti pričekati svoj red, iako se u praksi događa potpuno suprotno, jer svatko ima svoj kut gledanja. Moram priznati da moja medicinska sestra i ja obično pustimo takve pacijente koji ‘samo‘ nešto traže preko reda, jer imamo preliberalan pristup, no činjenica je da to smeta i nama i pacijentima koji čekaju svoj red – prokomentirala je dr. Belaj.
Njezine navode potvrđuje i dr. med. Romana Bogojević, koja kaže kako "samo" u ordinaciji nikad nema doslovno značenje, nego podrazumijeva niz radnji koje je potrebno obaviti. Tako je primjerice za uputnicu potrebno upisati pacijenta, otvoriti njegov karton, provjeriti anamnezu i razlog dolaska liječniku. Kaže da pacijente stoga nerijetko zamole da pričekaju jer ne mogu biti primljeni istog trenutka.
Slaže se s tim i dr. med. Nataša Stanišić, voditeljica Obiteljske medicine Doma zdravlja Osijek, naglašavajući da njezini pacijenti ne kucaju nestrpljivo na njezina vrata, a u rijetkim situacijama kada se to dogodi, pronađe im "lijek".
- Dogodilo se da sam dala praznu uputnicu i rekla da su dobili što su tražili, pa neka ju ispišu sami. Inače, to ‘samo ovo ili ono‘ znači puno posla. Da bi pacijent dobio recept, moram ga pitati je li alergičan na neke lijekove te pregledati koje lijekove već koristi, zbog mogućih interakcija. Dogodilo se da traže uputnicu za MR koju je nemoguće napisati samo tako, nego je nužan prethodan pregled. Pacijente jednostavno, da tako kažem, treba odgojiti. U svojoj sam ordinaciji uspjela postići da poštuju red i dolaze u propisanom vremenu, no ako je nekomu izimno loše, bit će primljen, to se podrazumijeva – pojašnjava dr. Stanišić.
Iako je samo po sebi razumljivo da bi svaki pacijent, ako nije hitan, trebao čekati svoj red, sudeći prema komentarima, mnogi se pacijenti s time ne slažu i smatraju da predugo čekaju za "samo jedan papir". U nastojanjima da postignu što žele, ne sprječavaju ih ni natpisi na vratima, suptilni ili izravni, svejedno.
Marija Mihelić
ZAŠTITA PRAVA PACIJENATA
Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata, smatra kako je u ordinacijama obiteljske medicine općenit problem s naručivanjem kojih, smatra, ne bi trebalo biti te da nije razjašnjeno smije li uopće biti naručivanja.

- Primjerice, zaboli li nekoga grlo, kaže, logično je da će otići svom liječniku, koji treba pacijenta primiti u bilo koje vrijeme dok je otvorena ambulanta. Liječnici se pak pozivaju na hitne slučajeve, za što, prema mojem mišljenju, služi hitna pomoć, a obiteljski će se liječnik u tom slučaju zaobići. Isto tako, ako je riječ o uputnici za kontrolni pregled, nije u redu da pacijenti čekaju u redu. Druga je stvar prvi pregled, kada je potrebno vidjeti se s liječnikom. Smatram da bi općenito trebala biti bolja komuniakcija preko e-maila i da pacijenti trebaju komunicirati s liječnicima na taj način kad god je to moguće. Primjerice, mailom dogovorenu uputnicu za kontrolni pregled trebaju odmah preuzeti kod medicinske sestre, a ne čekati svoj red među naručenim pacijentima – zaključuje Karačić.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike