Kultura
U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Devet inozemnih kazališnih premijera te tri domaće kazališne premijere hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana bit će izvedene ove jeseni u devet zemalja, a prva na rasporedu premijera je drame “Shakespeare i Elizabeta” 21. rujna u slovačkom Gradskom kazalištu Trenčin iz Trenčina, nakon koje slijede premijere u Austriji, Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Mađarskoj, priopćeno je iz Teatra Gavran.
"Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljama. Primjećujem da, uz iskusne i dokazane redatelje s kojima sam surađivao, u posljednje vrijeme sve češće moje tekstove režiraju mlade redateljice i redatelji, što me uvjerava da ti tekstovi imaju osime dobre sadašnjosti i dobru budućnost", rekao je u povodu toga Miro Gavran.
"Posebno me veseli što nakon duže vremena imam premijeru u Beču, 26. rujna, a riječ je o izvedbi komedije ‘Zabranjeno smijanje‘ u Austrijskom teatarskom forumu, a slijede premijera drame ‘Pivo‘ u Češkom teatru Školka u gradu Mostu, premijera komedije ‘Traži se novi suprug‘ u Kazalištu Komedija u Moskvi, ali i u Dramskom kazalištu ‘Konstantin Veličkov‘ u Pazardjiku u Bugarskoj", dodao je.
Potom slijede premijera drame “Lutka” u izvedbi Teatra Vihor u Beogradu, premijera komedije “Papučari” u Kazalištu “Petro Marko” u Vlori u Albaniji, premijera drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” u Teatru 199 u Sofiji te na kraju, 21. prosinca, premijera “Lutke” u glasovitom Kazalištu Karinthy u Budimpešti, u Mađarskoj.
Ove jeseni Gavran ima i tri premijere u Hrvatskoj, 18. listopada Glumačka družina Histrion izvodi premijeru Gavranove satire “Tajkuni” u režiji Zorana Mužića, potom Hrvatsko narodno kazalište iz Splita u prosincu izvodi premijeru Gavranove drame “Paralelni svjetovi” u režiji Gorana Golovka te na kraju Hrvatsko narodno kazališt iz Zagreba, 30.
prosinca, izvodi praizvedbu Gavranove drame “Svaki tvoj rođendan”, koju će režirati Rene Medvešek.
„Riječ je o tri žanrovski različita teksta koja režiraju tri posve različita redatelja, tako da će i rezultati sigurno biti zanimljivi i raznoliki. Veseli me spoznaja da u posljedne vrijeme za mojim dramama i komedijama sve češće posežu i hrvatska kazališta“, prokomentirao je hrvatski uvjerljivo najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran.
Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na četrdeset jezika, njegovi kazališni tekstovi imali su više od tri stotine i trideset premijera, a vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja diljem svijeta. Ove se jeseni bez sumnje dokazao i jednim od najizvođenijih europskih dramatičara, stoga nije čudo što ga je početkom ovog mjeseca Academia Cravatica proglasila prvim hrvatskim veleposlanikom kravate. D.Kć.
Djela Mire Gavrana prevedena su na 40 jezika, njegovi kazališni tekstovi imali su više od 330 premijera
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike