Ekonomija
ODBIJAJU NOVE POSLOVE ZBOG POMANJKANJA STRUČNOG OSOBLJA

Dramatični manjak obrtnika u Njemačkoj
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Njemačkoj hitno treba više od 150.000 obrtnika, priopćila je Središnja udruga njemačkih obrtnika (ZDH). "Trenutačno njemački obrtnici imaju toliko narudžbi da su prisiljeni odbijati nove poslove zbog manjka stručnog osoblja", stoji u priopćenju ZDH-a. Više od pedeset posto poduzeća trenutačno ne može popuniti slobodna radna mjesta. Manjak obrtnika procjenjuje se na "više od 150.000", ali se vjeruje da je taj broj mnogo veći zbog činjenice da sva slobodna radna mjesta nisu prijavljena uredima za zapošljavanje. ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvrjeđivanju" zanatskih zanimanja i poticanjem studiranja uz istodobni pad broja učenika. "Godinama se premalo mladih odlučivalo za učenje nekog zanata", tvrdi ZDH koji od njemačke vlade traži reforme tzv. dualnog obrazovnog sustava kako bi se više mladih privoljelo na povratak učenju zanata.
Rezultat manjka obrtnika jesu i duge liste čekanja i više cijene. "Mušterije su sve frustriranije zbog dugog čekanja na majstora i visokih cijena", rekao je za agenciju dpa Claus Michelsen iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).
Na probleme s izvedbom radova žale se i arhitektonski i građevinski uredi koji imaju pune ruke posla, ali izvedba je otežana zbog pomanjkanja obrtnika.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike