Mozaik
KONCERT "SVIRAJ STARE"

Atheist Rap svira prva tri albuma
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Legendarna novosadska punk-rock grupa Atheist Rap stiže 26. listopada u Zagreb. Prvi gosti nove sezone programa ‘‘Sviraj Stare‘‘ u Vintage Industrialu izvest će pjesme isključivo s prva tri kultna albuma: Maori i crni Gonzales (1993.), Ja Eventualno Bih Ako Njega Eliminišete (1995.) i II liga Zapad (1998.) kojima su se afirmirali i stekli široku publiku na ovim prostorima.
Osnovani davne 1989. i sve do danas glazbeno aktivni, u svibnju su proslavili velikih 29 godina karijere velikim koncertom na Kalemegdanu. Mnogim bendovima uzor ili pak suborci u punk-rocku tijekom godina su ostavili znatan trag u polju žanra, ponajprije zbog pjesama u kojima su do izražaja dolazili njihov sarkastičan humor i kritički odnos prema vlasti. Pjesme "Wartburg limuzina" i "Blu trabant" s albuma prvijenca plasirale su ih na vrhove skoro svih top lista u bivšoj Jugoslaviji. Od samih početka rada bili su izrazito anti-ratno nastrojeni, a i danas se ustrajno bore protiv mržnje i zaglupljivanja. Stil Atheista odlikuje rap-lirika poduprta žestokim punk-rock rifovima kombiniranim s rockabilly i ska elementima, a posebno valja istaknuti i kako su na drugom albumu u svoje pjesme fantastično uklopili citate poznatih autora među kojima se ističu oni The Clasha, Soundgardena, EKV-a i KUD Idijota. Upravo drugi album donio je hitove koji su odgajali generacije kao što su "Godina kulture", "Car core", "Fatamorgana" i druge, a treći ih je hitovima "Zapadna Europa", "Letnji hit" i "Dr. Pop" uistinu svrstao u lektire punk-rocka regije. Minijatura "Atheist Rap II" i danas u live izvedbama potiče na pjevanje uglas te se još od 1990.-ih na koncertima uzvikuje umjesto standarnog poziva na bis. Ovi veterani scene i nakon ova tri megauspješna albuma ostali su dosljedni u radu gradeći karijeru bez kompromisa te i dalje predstavljaju svijetlu točku regionalnog punka koja se upisala u povijest.
Ulaznice u pretprodaji koštaju 50 kn, a na ulazu 65 kn. Službena prodajna mjesta: Dirty Old Shop (Tratinska 18) i Vintage Industrial Bar (Savska 160). ‘‘Sviraj Stare‘‘ glazbeni je program koji donosi Dostava Zvuka, ujedno i organizator najvećeg slavonskog glazbenog festivala Ferragosto JAM-a. Program se održava svaka dva mjeseca u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar gdje najveća imena regije izvode repertoar složen striktno od svojih prvih izdanja, odnosno albuma s početka karijere. T.Kvorka
Od samih početka rada bili su izrazito anti-ratno nastrojeni, a i danas se ustrajno bore protiv mržnje i zaglupljivanja
29

godina karijere proslavili su u svibnju velikim koncertom na Kalemegdanu
Možda ste propustili...

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike