Mozaik
GOETHE-INSTITUT U HRVATSKOJ

Novi filmski festival Berlinale Special stiže u tri grada
Objavljeno 18. rujna, 2018.

Goethe-Institut u Hrvatskoj pokreće novi filmski festival Berlinale Special - suvremeni njemački film, u okviru kojega će se tijekom rujna i listopada u Zagrebu, Rijeci i Splitu prikazati devet novih njemačkih filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, ali i maraton prve sezone najskuplje europske serije "Babilon Berlin".


Festival će se održati u zagrebačkom kinu Tuškanac od 27. rujna do 2. listopada, u riječkom Art-kinu od 4. do 10. listopada, a u splitskoj kinoteci Zlatna vrata od 13. do 19. listopada. Selektor filmova Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta, najavio je da će hrvatska publika imati priliku upoznati suvremene njemačke autorske filmove prikazane na 68. Berlinalu, u okviru festivalske konkurencije te programa Lola i Perspektive njemačke kinematografije. Među odabranim filmovima je šest hrvatskih premijera.
Festival u Zagrebu otvara film "3 dana u Quiberonu" Emily Atef, svojevrsni hommage Romy Schneider, koji je osvojio čak sedam priznanja na Berlinskom filmskom festivalu. Taj crno-bijeli portret slavne glumice snimljen je prema ideji glumice Marie Baumer koja i glumi u filmu. Prikazat će se i "Ples između redova", kojim Thomas Stuber daje uvid u svijet jednog običnog radnika u istočnonjemačkoj provinciji, "Satnik" Roberta Schwentkea smješten u vrijeme prije kraja Drugog svjetskog rata i "Axolotl Overkill" Helene Hegemann, utemeljen na redateljičinom autobiografskom književnom debiju, koji je napisala s 14 godina. Posljednji film u Zagrebu će biti "Tiha revolucija" Larsa Kraumea, utemeljen na istinitoj priči iz DR Njemačke, u kojemu mladi glumci igraju glavne, a etablirani sporedne uloge. Ekranizacijom knjige Dietricha Garstkea, nastale prema stvarnom događaju u kojemu je sudjelovao pisac i još 18 učenika, redatelj je dočarao potresno poglavlje njemačke poslijeratne povijesti. U sporednom programu, od 19 sati, uvrštena je selekcija prvijenaca i autorska ostvarenja, među kojima su "Samo mi Bog može suditi" Özgüra Yildirima, "Casting" Nicolasa Wackerbartha, "Styx" Wolfganga Fischera i "Povratak" Mie Spengler.
Na ARD-u, 30. rujna, u 370-minutnom maratonu predstavit će se spomenuta serija "Babilon Berlin", utemeljena na bestselleru "Der nasse Fisch" Volkera Kutschera. Hina
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike