Mozaik
ZAVRŠIO JE TORONTO FILM FESTIVAL

Najbolji filmovi kojima se smiješe nagrade
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Uz nagrađeni film "Green Book", tu su još i "Roma", "A Star Is Born", "The Old Man & the Gun", "Loro", "Gloria Bell" i dr.

Film Petera Farrellyja "Green Book" dobitnik je nagrade Grolsch People’s Choice na Toronto International Film Festivalu, čiji dobitnici najčešće uđu u konkurenciju za Oscara.


Primjerice, prošlogodišnji je dobitnik Grolscha bio "Three Billboards Outside Ebbing Missouri", koji je kasnije nominiran za najbolji film te osvojio dva glumačka Oscara, dok dobitnik Oscara za najbolji film, "Oblik vode", nije bio ni među miljenicima publike u Torontu. Od dobitnika Oscara koji su osvojili ovu nagradu tu su još i "12 godina rob", "Milijunaš s ulice", "Kraljev govor" i "Vrtlog života". Prema broju glasova ove je godine na drugome mjestu, prema mišljenju publike, film Barryja Jenkinsa "If Beale Street Could Talk", a treće mjestro drži Alfonso Cuaron s filmom "Roma", koji izlazi na Netflixu u prosincu. Nedavno je osvojio Zlatnog lava u Veneciji i očekuje se kako će biti favorit u sezoni nagrada. U nagrađenom filmu "Green Book", koji je dobio tri stojeće ovacije publike u Torontu, glume Viggo Mortensen i Mahershala Ali. U kina će biti pušten 21. studenoga, a riječ je o istinitoj priči o prijateljstvu svjetski slavnog crnog pijaniste Dona Shirleyja i njegovog bijelog vozača, njujorškog izbacivača Tonyja Lipa, dok se voze kroz jug SAD-a na koncertnoj turneji.

Istinite priče

Odmah po zaključenju festivala magazin "The Rolling Stone" objavio je listu "12 najboljih stvari koje smo vidjeli na TFF-u". Naravno, riječ je o filmovima koje njihovo uredništvo smatra najboljima. Među njima se našao i dokumentarac "Carmine Street Guitars", topla priča o njujorškoj gitarskoj radionici Ricka Kellyja, u režiji Rona Manna. Nešto posve drukčije je film "Loro", u kojemu redatelj Paolo Sorrentino prikazuje skupinu biznismena i političara iz kruga koji se družio s bivšim talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem između 2006. i 2009. godine. Kad je riječ o istinitim pričama, nešto posve drukčije je biografski film "First Man", u kojemu redatelj Damien Chazelle ("La La Land") prikazuje život Neila Armstronga, aeronautičkog inžinjera koji je testirao avione u stratosferi i, naravno, i sam letio u svemir. Film s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi imao je svjetsku premijeru u Veneciji i oduševio publiku svojoj atmosferom i pričom. Robert Redford se od glume oprostio u filmu "The Old Man & the Gun", nevjerojatnoj istinitoj priči o Forrestu Tuckeru, džentlmenu i banditu koji je volio pljačkati banke, bježati iz zatvora i osvajati žene. Njegov bijeg iz zatvora u 70. godini i niz pljački oduševile su javnost, a David Lowery film je snimio na 16 mm, tako da su zrnati prizori, poput onoga u kojemu Redford jaše u smjeru horizonta, poput holivudskog bisera iz davnina.
Poput vremenskog stroja funkcionira i najveći favorit ove sezone, film "Roma" Alfonso Cuaróna ("Gravitacija"), koji publiku odvodi u Mexico City 1970., u prekrasnoj crno-bijeloj tehnici. Priča je to o sluškinji Cleo (Yalitza Aparicio) koja postaje neprocjenjivi dio bogate obitelji i proživljava povijesne turbulencije. O tome kako 21. stoljeće i moderne tehnologije utječu na novinarstvo, fotografiju i umjetničke forme, govori komedija "Non-Fiction", Oliviera Assayasa, a u njoj glume Juliette Binoche, Guillaume Canet i Vincent Macaigne. Modernu temu obrađuje i film "Gloria Bell", čileanskog redatelja Sebastiána Lelija, koji je zapravo remake njegove vlastite dramske komedije iz 2013. godine. Junakinja je starija žena koja traži ljubav na pogrešnim mjestima, a glumi ju fantastična Julianne Moore.
Od horora do pjesme

Za ljubitelje horora na Torontu se našla poslastica u obliku filma "In Fabric" britanskog redatelja Petera Stricklanda. U njemu ćete pronaći: ukletu haljinu, hrpu vještica i svakojake fetišističke perverzije. Malo bi filmaša uspjeli snimiti film o komadu uklete odjeće koji je jednako jeziv, koliko i smiješan, a da nije upao u kič. Već dosta spominjano djelo kineskog filmaša Hua Boa, "An Elephant Sitting Still", četverosatna je priča o četiri lika koji se sretnu i dijele sudbinski put. Hvaljeni film našao je svoju publiku, no, na žalost, Bo je počinio samoubojstvo ubrzo nakon snimanja. Mračan, ali privlačan, također je film "The Standoff at Sparrow Creek", debi autora Henryja Dunhama. To je priča o paranoidnom bivšem policajcu koji istražuje pucnjavu na policijskom pokopu.

Lakši i vedriji je još jedan u nizu aktualnih filmova o ženama pljačkašicama "Widows", redatelja Stevea McQueena, adaptacija je britanske miniserije iz 1983. Priča je to o bandi koju ulove usred pljačke, ali kriminalci koji su ih angažirali žele cijeli iznos novca koji su očekivali. Zato skupina udovica članova bande, koju predvodi Viola Davis, mora nešto opljačkati kako bi vratile novac... Kao šećer na kraju spomenimo i "A Star Is Born", četvrti remake slavnog holivudskog filma, u kojemu glazbenik (Bradley Cooper) pomaže mladoj pjevačici (Lady GaGa) u usponu, iako zbog alkoholizma uništava svoju vlastitu karijeru. Film koji je režirao sam Cooper dobio je toliko pohvala da ne čudi što su u "The Rolling Stoneu" napisali: "Prvih sat vremena je apsolutno savršeno. Druga polovica filma je toliko dobra da izaziva delirij".
Tanja Kvorka
NEMA OKVIRA JER JE DUŽI TEKST, AKO TREBA DODAT ĆU GA
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike