Svijet
IAKO I VUČIĆ STALNO GOVORI O MIROLJUBIVOJ POLITICI

Srbija se naoružava: Od Kineza kupuju ubojite letjelice
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Iako srpski predsjednik Aleksandar Vučić i njegov neslužbeni glasnogovornik, ministar obrane Aleksandar Vulin stalno govore kako je politika Srbije, politika mira i svakoj državi u okruženju prigovaraju ako moderniziraju svoje vojske i optužuju ih za "zveckanje oružjem", Srbija neprestano kupuje nova oružja i oruđa kao da se sprema na skori rat. Nakon što su od Rusije kupili i preuzeli modernizirane migove-29 opremljene raketama "zrak-zrak", koji lansiraju rakete na udaljenost od 25 kilometara, transportne i borbene helikoptere, a uskoro dolazi i 30 oklopnjaka (kako srpska režimska propaganda navodi, oklopnjake će donijeti sam ruski predsjednik Vladimir Putin do kraja godine!), najnovija je kupovina šest kineskih ubojitih bespilotnih letjelica "nove generacije, od čega su dvije naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike", kako preciziraju beogradske Večernje novosti.
Dakako, sve to korespondira s posjetom predsjednika Aleksandra Vučića Kini gdje ugovara poslove - kako javlju srpski mediji danima prije Vučićeva odlaska - vrijedne tri milijarde dolara. Mediji nagađaju i o mogućoj vojnoj suradnji Kine i Srbije, ali detalji o razgovoru srpskog i kineskog predsjednika na tu temu još nisu poznati. Novosti doznaju kako je prije dva mjeseca kinesku tvornicu u kojoj se proizvode ove letjelice, posjetilo visoko izaslanstvo Vojske Srbije.
- Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letjelica ovog koncerna je "jilong 2", poznata i pod nazivima "Wing Loong II" ili "pterodaktil 2". Riječ je o unaprijeđenom dronu, namijenjenom borbenim djelovanjima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Ubojiti dron može nositi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe težine do 50 kilograma, protupješačke bombe, rakete zrak-zemlja i protuoklopne rakete - opisuje beogradski dnevnik dodajući kako Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letjelice skromnijih performansi. Cijena ovih letjelica je, prema procjenama poznavatelja tržišta naoružanja, milijun dolara komad. Prije puta u Kinu, Vučić je najavio kupovinu letjelica i istaknuo kako "Srbija prvi put kupuje te letjelice zato što štiti svoju zemlju i želi osigurati svoje građane".M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana