Mozaik
53. VINKOVAČKE JESENI

Završila najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj
Objavljeno 17. rujna, 2018.

VINKOVCI - Zatvorene su 53.Vinkovačke jeseni  koje su se od 7.-16.rujna održavale pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i pokazale svu ljepotu tradicije.

Posljednjeg dana održan je drugi i treći dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, nakon čega je  predsjednik organizacijskog odbora i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zatvorio ovogodišnje Vinkovačke jeseni.

- Prije svega želim zahvaliti svima onima koji su radili na organizaciji 53. Vinkovačkih jeseni, ali i građanima Vinkovaca, koji su i ove godine u velikom broju pohodili sva događanja. Svi zajedno doprinjeli ste da nam Jeseni budu ono što jesu, najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj. Nadam se da je svatko pronašao nešto za sebe i da ste uživali ovih dana u Vinkovcima”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Što se samo Smotre tiče, u sklopu 53. Vinkovačih jeseni, u dva dana nastupila su 34 kulturno-umjetniča društva koja su tijekom godine osvojila prva mjesta na županijskim i regionalnim smotrama izvornog folklora i na Vinkovačim jesenima su predstavljali svoju županiju. Smotra je održana u tri dijela, pa je tako na pozornici u središu grada nastupilo 20 kulturno-umjetničkih društava , a pod šatorom Vinkovačkih jeseni i preostalih 14 kulturno-umjetničkih društava.

Posebno je zanimljivo bilo nakon Smotre, kada je na Bosutu, pred mnoštvom okupljenih građana zapaljena skulptura od slame, uvod čemu je bio performans s vatrom u izvedbi članova udruga ''Slama'' i ''Plamingo art'' iz Osijeka.

Na kraju uspješnih,  prema riječima mnogih, 53.Vinkovačkih jeseni mnogi posjetitelji mogli su  poslušati koncert Marije Pavković Snaše i Tamburaškog sastava '' Berdaševa priča'', te na kraju koncert ''Tamburaša za dušu''.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike