Novosti
BURNO KOD SOCIJALDEMOKRATA

Bernardić na odlasku,
SDP preuzima Komadina?
Objavljeno 16. rujna, 2018.
U nedjelju poslijepodne u sjedištu SDP-a, na Iblerovu trgu u Zagrebu, ponovno se sastalo vodstvo stranke, odnosno članovi Predsjedništva, koji su dosad podržavali predsjednika Davora Bernardića. Nastavak je to razgovora iz Bosiljeva u petak, na kojem su članovi Predsjedništva navodno od Bernardića zatražili ostavku "za dobrobit stranke" te mu dali vremena do nedjelje da razmisli. Međutim, nakon nedjeljnog sastanka pojedini su članovi Predsjedništva rekli kako uopće nisu razgovarali o potencijalnoj Bernardićevoj smjeni, nego ‘‘samo o planovima Predsjedništva u predstojećem razdoblju‘‘.
Kako se nagađalo proteklog vikenda, ako Bernardić pristane svojevoljno odstupiti, prema stranačkom statutu, a najviše na godinu dana, vođenje stranke kao v.d. preuzeo bi prvi potpredsjednik Zlatko Komadina. Ako se pak Bernardić ogluši na te zahtjeve, očekuje se da bi Predsjedništvo pokrenulo statutarne mehanizme za smjenu predsjednika, nakon čega bi slijedila izvanredna konvencija SDP-a.
Uoči sastanka u nedjelju član Predsjedništva Ivo Jelušić izjavio je kako očekuje da će biti dovoljno mudri donijeti one odluke koje od njih očekuje većina članstva, javnost i njihovo biračko tijelo. Predrag Matić poručio je da će postupiti po svojoj savjesti te je dodao da se borio za to da u Hrvatskoj vlada pravda, poštenje i demokratičnost, a ne koliko će biti čvrst jogurt.
Prema neslužbenim informacijama, ako bi se Bernardić samovoljno povukao s mjesta predsjednika SDP-a, bilo bi mu ponuđeno prvo mjesto na stranačkoj listi na izborima za Europski parlament iduće godine. Navodno bi Bernardić mogao odustati i od pokušaja da postane predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Saboru, koji bi vjerojatno nastavio voditi Arsen Bauk.
Zlatko Komadina u subotu je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" izrazio uvjerenje da će "Bernardić dobro razmisliti i donijeti optimalnu odluku", napomenuvši da u SDP-u trebaju učiniti ono što je najbolje za stranku jer je ideja socijaldemokracije važnija od svakoga od njih pojedinačno, te dodavši kako je, ako Bernardić odstupi, spreman privremeno biti čelnik stranke. D.Pav./H