Novosti
POSLODAVCI IMAJU SVOJ PRIJEDLOG REFORME

Porez na dobit smanjite na 12 posto za sve poduzetnike
Objavljeno 17. rujna, 2018.
HUP predlaže i niži PDV na lijekove, mliječne proizvode, novine...

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je ministru financija Zdravku Mariću detaljan dokument svog prijedloga porezne reforme. HUP smatra kako treći krug porezne reforme mora ponajprije poslužiti daljnjem rasterećenju gospodarstva i poduzetništva u Hrvatskoj, čime bi se utjecalo na stvaranje uvjeta za veće plaće i zadržavanje radne snage.


"Držimo kako je ovaj paket zakonskih prijedloga porezne reforme korak u dobrom smjeru. Ipak, ističemo kako je, s obzirom na činjenice koje upozoravaju na alarmantnu demografsku sliku u Hrvatskoj te nužnost bržeg gospodarskog rasta, potrebno napraviti jači iskorak u istom smjeru", ističe HUP.
"Svjesni kako porezna reforma nije jedini element demografske obnove, a ni gospodarskog rasta, mišljenja smo kako bi intenzivnije rasterećenje gospodarstva i snižavanje ukupnog troška rada, čime bi se povećao prostor za podizanje netoplaća, bilo prvi važniji korak", navode poslodavci i nabrajaju svoje prijedloge za koje smatraju da idu u korist tih ciljeva. Prvi je prijedlog smanjenje stope poreza na dobit na 12 posto za sve poduzetnike. Predlažu i smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 14 posto, a s 36 na 30 posto, proširenje neoporezivih primitaka što se mogu isplatiti radnicima, poput prava na topli obrok, uplate za dodatno zdravstveno osiguranje... Poslodavci su i za povećanje iznosa već neoporezivih primitaka, potom za povećanje praga s tri milijuna kuna na 15 milijuna kuna za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi. Traže i odustajanje od povećanje koeficijenta pri utvrđivanju mjesečne osnovice za obračun doprinosa člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelja zadruge. Poslodavci su ministru poslali zahtjev i za primjenu snižene stope PDV-a na dodatne kategorije poput bezreceptnih lijekova, prerađevina od svježeg i smrznutog svježeg mesa, mliječnih, pčelinjih i ogrjevnih proizvoda, novina i tiskovina, javnog prijevoza putnika, ugostiteljske usluge...
"U pogledu izmjena Zakona o porezu na dohodak svakako je za pozdraviti predloženo povećanje iznosa porezne osnovice za primjenu godišnje porezne stope od 24 posto, kao i povećanje visine mjesečne porezne osnovice kod predujma poreza na dohodak. Smatramo kako će to doprinijeti povećanju plaća radnika, pogotovo visokoobrazovanih, što će predstavljati dodatni poticaj za zadržavanjem radnika u Hrvatskoj", navodi HUP, čiji članovi i vodstvo smatraju i kako su potrebne opsežnije mjere za porezno rasterećenje troška plaća. "Predložili smo ministru Mariću proširenje porezne osnovice porezno priznatih troškova: od priznanja troškova prehrane kao neoporezivog primitka do povećanja neoporezivog iznosa za regres, božićnice, troškove obrazovanja, stipendije, smještaj radnika i troškova reprezentacije. HUP ministru sugerira i ukidanje stope doprinosa za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu te rasterećenje uplate doprinosa smanjenjem broja uplatnica", navodi se.
Dijana Pavlović
PRAVO RASTEREĆENJE
"Jedino prihvaćanjem ovih dodatnih mjera za porezno rasterećenje ukupnog troška plaća zaposlenih možemo predložene izmjene nazvati poreznom reformom koja će istinski rasteretiti poduzetnike, a ne samo pojedinačnim mjerama", istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Što se tiče spornog prijedloga povećanja koeficijenata za obračun doprinosa za članove uprave i izvršne direktore trgovačkih društava, HUP-ov je stav kako treba odustati od takvog prijedloga zbog posljedica na najbrojniju i najranjiviju skupinu poduzetnika te omogućiti mikropoduzetnicima i malim poduzetnicima samostalno određivanje plaće. U većini slučajeva oni nemaju osiguran izvor prihoda kada počnu svoje poslovanje. Dapače, mnogi nemaju prihode pola godine i duže, a još više vremena prođe prije nego što osiguraju povrat uloženih sredstava.
Možda ste propustili...