Regija
VINKOVAČKE JESENI - ZRCALO HRVATSKE TRADICIJE

Ulicama prodefiliralo više od 7000 sudionika najveće folklorne svečanosti u Hrvatskoj
Objavljeno 17. rujna, 2018.
U deset dana 53. Jeseni Vinkovčani i njihovi gosti imali su 24 sata zabave, 20 koncerata, više od 50 raznih događanja

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Svečanim nedjeljnim mimohodom sudionika 53. Vinkovačkih jeseni, što su odvijale na vinkovačkim trgovima i ulicama od 7. do 16. rujna, privodi se kraju ova manifestacija koja je prije više od pola stoljeća krenula kao mala lokalna svetkovina posvećena početku berbe jabuka na nekada najvećoj plantaži jabuka Borinci, gdje je sudjelovalo nekoliko folklornih skupina i sve bi završilo u dva ili tri dana, da bi se manifestacija širila i danas je najveća folklorna manifestacija u Hrvatskoj, a poznata je i izvan granica Hrvatske. Na ovogodišnjim Jesenima, kažu organizatori, Grad Vinkovci, ZAKUD i Novosti d.o.o., u svih deset dana Vinkovčani i njihovi gosti imali su 24 sata zabave, 20 koncerata, više od 50 raznih događanja - od gospodarskog sajma, Vinskog grada do tamburaških koncerata i urbane glazbe na niz pozornica u gradu, a za sve su se pobrinuli folkloraši, plesači, pjevači – njih više od sedam tisuća!


Od Lastova do Gunje


U svečanom mimohodu 53. Vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, prema mnogima najatraktivnijem dijelu vinkovačke jesenske manifestacije, gradskim je ulicama prodefiliralo više od 7000 sudionika najveće folklorne svečanosti u Hrvatskoj, ove godine pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. "Lijepo je danas biti Vinkovčanin, kada se Hrvati, ne samo iz cijele Hrvatske nego i iz dijaspore, sliju u naš grad, na naše ulice i trgove, i slave sve ono što su nam ostavili naši djedovi, što su ponosno čuvali kroz stoljeća kako bismo mi mogli danas pokazati svijetu", rekao je u pozdravnom govoru gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uz dobrodošlicu svim gostima i zahvalu svima koji su sudjelovali u programu Vinkovačkih jeseni. "Vinkovačke jeseni i ovaj veliki skup folklora predstavljaju za sve nas jednu veliku prigodu da osvijestimo našu kulturu, našu baštinu, našu tradiciju, našu vjeru i sve ono što nas čini ponosnim Hrvatima, Slavoncima, Šokcima", kazao je, između ostalog premijer Andrej Plenković te dao znak da mimohod krene.


Mimohod, koji se formira tradicionalno na tržnici, prošao je Zvonimirovom ulicom, pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića pokraj velike pozornice pod lampom, Dugom ulicom preko Trga Franje Tuđmana i dalje nastavio Genscherovom do stadiona Cibalije. Uz cijelu trasu mimohoda brojni Vinkovčani i njihovi gosti pljeskom su nagradili folkloraše iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, Slovenije, Rumunjske, Austrije, Mađarske, gdje Hrvati njeguju svoj folklor, koji su svako malo zaplesali kolo ili zasvirali i otpjevali kakvu pjesmu iz svoga kraja prenoseći djelić folklornog nasljeđa svoga mjesta. Iza mažoretkinja, Gradske puhačke glazbe, zastava i grbova, Vinkovačkih šokačkih rodova, pobjednika folklornih revija i stiliziranih gradskih nošnji, krenula je duga kolona od 73 KUD-a predvođena Prvom kanđijaškom udrugom iz Krušovice. U mimohodu, gdje je bilo folkloraša od otoka Lastova do Sotina i Gunje, bilo je i posve male djece koja su usnula u majčinom ili očevom naručju.

I veliko i malo


Veliku pozornost posjetitelja privuklo je 30-ak svečano ukrašenih konjskih zaprega, posebice one kojima su "kočijašile" snaše i djevojke, i 50-ak konjanika. Mimohod je završio najvećim kolom na svijetu, u koje su se složno uhvatili sudionici i građani.


Nedjeljom ujutro, na dan svečanog mimohoda, organizatori zabrinuto gledaju unebo strahujući da će pasti kiša i upropastiti višemjesečni trud tisuće sudionika jer kiša ne smije natopiti stare narodne nošnje. Netko se možda i sjeća da je mimohod na 45. Vinkovačkim jesenima otkazan jer su organizatori procijenili da bi bila velika šteta ako bi narodne nošnje, većinom izvorne i vrlo stare, pokisle, a i konji su osjetljivi na kišu.


Uvodne priredbe 53. Vinkovačkih jeseni počele su prošlog petka otvaranjem Slavonskog sokaka i Sajma gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina, koji se održava svih dana trajanja Jeseni, i Folklornih večeri, na kojima je u šest večeri nastupila 51 folklorna skupina, a najboljim je stručno povjerenstvo proglasilo KUD "Slavko Janković" iz Šiškovaca.


Ovogodišnje, 53. Vinkovačke jeseni službeno su otvorene u petak glazbeno-scenskim događanjem pod nazivom "Pregršt istine", a otvorenim ih je proglasila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i istaknula kako Jeseni "slave život i plodove rada vrijednih ratara, kao i bogatu hrvatsku povijest".


Najmlađi folkloraši imaju svoje Dječje jeseni, koje se održavaju prvog vikenda. U subotu i nedjelju je održana Međužupanijska smotra dječjih skupina, a u nedjelju je gradskim ulicama uz pjesmu, svirku, ples i veselu ciku prošao mimohod od 62 dječje skupine, ukupno više od 2500 sudionika. Predvodili su ih konjanici, mažoretkinje i limena glazba - sve baš kao i u velikom mimohodu, uz poruku da razloga za zabrinutost nema dok su tu najmlađi čuvari tradicije.

Ništa bez vina


Na ovogodišnjim, kao i na prošlogodišnjim Jesenima, na Trgu bana Šokčevića otvoren je Vinski grad, gdje su vinoljupci mogli uživati u vinima 15 vinara iz Hrvatske, ali i iz susjedstva – lani su se predstavili vinari iz Mađarske, ove godine iz Slovenije. Želja je organizatora Vinskim gradom obogatiti Vinkovačke jeseni, a cilj je bio stvoriti prostor za publiku koja prije svega voli uživati u dobrome vinu, ali i u mirnijoj atmosferi te za sve one koji nisu za velike gužve.


Na velikoj pozornici pod lampom i u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni, održana je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na kojoj su nastupile 33 folklorne skupine iz svih naših županija, ali i hrvatske folklorne skupine iz Austrije, Slovenije, Rumunjske, gdje su odabrane skupine koje će predstavljati hrvatski izvorni folklor na međunarodnim smotrama i festivalima.

Na Trgu bana Šokčevića, gdje se mnogo toga događa za jesenskih vinkovačkih svečanosti, napokon je postavljen i kip bana Šokčevića, jedinog bana kojega su Vinkovci dali, rad u bronci na mramornom pijedestalu zagrebačkog kipara Ivana Kujundžića. Tako se ban vratio u svoje Vinkovce.

Miroslav Flego

Dobro prihvaćene Urbane jeseni


Za mlade je pripremljen također zanimljiv program pod nazivom Urbane jeseni, koje su započele Graffiti jamom, gdje su talentirani crtači grafita i već uigrana ekipa Osječana ukrasili zid u dvorištu Tehnološkog parka. Izradili su grafite s temom "Hip-hopom protiv nasilja". Održan je i breakdance jam, međunarodno breakdance natjecanje, Vinkovce su posjetili Star wars, a uz koncert TBF-a i after party mnogi su u velikom šatoru dočekali jutro. Svake je večeri u velikom šatoru bio koncert pa je svatko našao nešto za sebe – nastupili su, uz spomenuti TBF, Giuliano, klapa Cambi, Ivan Šebalj &The Bechars, Zlatko Pejaković, Jole, Ivan Zak, Zvonko Bogdan, Slavonske lole, Pravila igre, Marija Pavković-Snaša i Tamburaši za dušu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad