Regija
DZMH UGOSTIO DRŽAVNOG TAJNIKA MINISTARSTVA KULTURE KREŠIMIRA PARTLA

Obišli reformatske crkve u Laslovu, Osijeku i Vardarcu
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Na poziv Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, u subotu je programe važne za mađarsku zajednicu koje Ministarstvo kulture financira posjetio državni tajnik u tom ministarstvu, Krešimir Partl.
- Obišli smo reformatske crkve u Laslovu, Osijeku i Vardarcu, od kojih je svaka u različitim fazama dovršenosti. Dok je crkva u Laslovu, koja je u Domovinskom ratu gotovo u potpunosti srušena, obnovljena u vrijednosti približno 2,7 milijuna kuna, obnova reformatske crkve u Osijeku zahtijeva još znatna sredstva, dok će crkva u Vardarcu novim sjajem zasjati potkraj listopada, kada će nakon pedesetak godina na nju biti vraćen toranj kakvog ga stariji Vardarčani pamte. Državni je tajnik donio izvrsnu vijest da je prenamjenom sredstava za obnovu tornja i odvodnju oborinskih voda reformatske crkve u Vardarcu odobreno dodatnih 100.000 kuna, što ukupno za ovu godinu dostiže čak 420.000 kuna. Vjerujem da će izvođači poštovati rokove, a Vardarčanima zahvaljujemo na strpljenju sve ove godine - rekao je zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics, koji je bio domaćin državnom tajniku Partlu.
Osim najvećih investicija - obnove crkava - državni tajnik posjetio je i redakciju tjednika na mađarskom jeziku Uj Magyar Kepes Ujsag u Osijeku, gdje se susreo s glavnom urednicom tog tjednika Tunde Micheli, ali i Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru, gdje je razgovarao s belomanastirskim gradonačelnikom Tomislavom Robom i potpredsjednikom Gradskog vijeća Belog Manastira Oliverom Matijevićem o važnim projektima za grad.
Svoj je posjet državni tajnik Partl, u čijoj je pratnji bila i pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić, završio obilaskom mađarskog etnomuzeja u Vardarcu te posjetom Ribarskim danima u Kopačevu.
Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike