Osijek
SILVIJE KOVAČEVIĆ, PREDSJEDNIK OSJEČKOG OGRANKA MORMONSKE CRKVE:

Naša Crkva u Osijeku okuplja 62 mormona
Objavljeno 16. rujna, 2018.

Posljednjih desetak godina nije rijetkost vidjeti na osječkim ulicama mormonske misionarke i misionare odjevene u tamna odijela, odnosno suknje do gležnja koji se ljudima obraćaju na hrvatskom jeziku s jakim američkim naglaskom. Ono po čemu možete biti sigurni da je riječ o mormonima jest crna pločica na njihovim prsima na kojoj piše njihova titula (starješina ili sestra), ime i prezime te službeni naziv Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.


Prema riječima Silvija Kovačevića, predsjednika osječkog ogranka mormonske crkve koji obuhvaća cijelu Slavoniju, ta zajednica okuplja 62 mormona. Svoje ogranke imaju još u Karlovcu, Rijeci, Varaždinu, Zadru i Zagrebu, gdje je i sjedište Okruga za Hrvatsku. U Zagrebu je i uprava mormonske provincije pod nazivom Sjeverna jadranska misija, u čijem se sastavu nalazi teritorij i Slovenije, BiH, Srbije te Crne Gore. U Hrvatskoj ima 624 mormona, a u cijelom svijetu ih je nešto više od 16 milijuna.
Kovačević nas podsjeća da je mormonsku crkvu u bivšoj Jugoslaviji osnovao 1975. poznati hrvatski košarkaš Krešimir Ćosić (1948. - 1995.), koji je postao mormonom odrekavši se katolicizma u vrijeme dok je igrao košarku i studirao na mormonskom Sveučilištu Brighama Younga u gradu Provo (Utah). Kako saznajemo, mormoni ne priznaju krštenje u Katoličkoj ili bilo kojoj drugoj kršćanskoj crkvi, tako da je potrebno kroz taj obred proći ponovno, naravno tek nakon vjerske poduke, potpunim uranjanjem u vodu. Naš je sugovornik svojedobno kao misionar proveo dvije godine u Engleskoj. Glavna je tjedna služba nedjeljom u 10 sati u mormonskoj crkvi u Osijeku na adresi Park kralja Petra Krešimira IV/3. Taj obred uključuje blagoslov kruha i vode (mormoni su trezvenjaci i ne piju alkohol), molitvu i pjesmu te međusobno obraćanje članova zajednice. Za djecu se tijekom školske održava vjeronauk, a misionari iz Amerike utorkom i četvrtkom drže razgovorni tečaj engleskog jezika.
Osim alkohola, mormoni ne smiju konzumirati kavu, čaj i duhan. Objašnjavajući nam to pravilo koje se naziva Riječ mudrosti, Kovačević kaže kako "Bog zna što je najbolje za nas".
- Vjerujemo da je Bog ustanovio svoju puninu evanđelja preko proroka Josepha Smitha. Nastojimo poboljšati ljudima život. Vjerujemo da imamo puninu istine koja nas sve može učiniti boljim ljudima. Jednom nam je jedan crkveni vođa rekao da je svrha Crkve od loših ljudi napraviti dobre ljude, a od dobrih još bolje. Vjerujemo da imamo sve ono što je prijeko potrebno čovjeku da upozna Boga i da kroz uredbe evanđelja ima spasenje u nebeskom kraljevstvu - objašnjava Kovačević. D. Celing
UTEMELJIO IH JOSEPH SMITH
Mormoni su vjerska zajednica koju je 1830. osnovao Joseph Smith. Zauzimali su se isprva za višeženstvo, zbog čega su gotovo istrijebljeni, a njihov vođa Smith ubijen. Spas nalaze bijegom na sjeverozapad današnjeg SAD-a pod vodstvom Brighama Younga, gdje osnivaju svoju kratkotrajnu državu 1848. - 1850. Svoje učenje temelje na Mormonovoj knjizi koju je Smith objavio 1830.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana