Osijek
NEPRIHVATLJIVA PRAKSA

"Parkiraju" kontejnere i kante umjesto auta
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Elektromodul je svjestan problema, ali nije ovlašten za uklanjanje kanti ili kontejnera, nego za naplatu parkiranja, kaže Kocelj

Bilo da plaćaju parkiranje na sat, na dnevnoj bazi ili imaju godišnju kartu za parkiranje, brojni vozači svakodnevno muku muče s pronalaženjem parkirališnog mjesta. Zanimljivo, isto je i na mjestima izvan zone plaćanja Elektromodulu, primjerice na Sjenjaku, gdje katkad mjesta za parkiranje nema ni za lijek. Bilo bi ih više, tvrdi ogorčeni čitatelj, da građani ne ostavljaju kante za komunalni otpad, kante za plastiku, kante za odvoz papira i kontejnere nasred parkirališta.Konkretno, živi na Sjenjaku, na strani neparnih kućnih brojeva, odnosno uz Divaltovu, gdje stanari iz susjednih ulaza, žali se, neprestano dovoze kante na parkirališna mjesta. I to nije izoliran slučaj, jer isto se događa i u drugim dijelovima Sjenjaka, kaže čitatelj.


- Živim na Sjenjaku i nerijetko parkiram na posve drugoj strani zbog onih koji kantama zauzimaju parkirališna mjesta. Uopće mi nije jasno zašto ih ne ostavljaju u svojim ulazima, kao što je to praksa u brojnim zgradama u gradu. To je čista komocija koju treba kazniti, jer ocrtano parkirališno mjesto nije predviđeno za kante, nego za automobile, to bi svakome trebalo biti jasno. Kada, prema najavama, dobijemo i kante za biootpad, bit će ih i više "parkiranih" – tvrdi čitatelj sa Sjenjaka, u čije smo se tvrdnje i sami uvjerili.
S problemom su upoznati i u Elektromodulu, dakako, za mjesta koja su u njihovoj zoni naplate. Direktorica Elektromodula Ana Kocelj kaže kako su mjesta u koncesiji namijenjena parkiranju automobila, a ne ostavljanju kanti i kontejnera. Ističe kako se s tim problemom susreću i djelatnici Elektromodula, često u samom centru grada, gdje je i bez posuda za otpad velika potražnja za slobodnim mjestom za parkiranje.
- Elektromodul je itekako svjestan te neprihvatljive prakse, no mi to ne možemo riješiti. Nismo ovlašteni za uklanjanje kanti ili kontejnera, nego za naplatu parkiranja. Bi li za kante trebali koristiti zelenu površinu ili ulaze, ne znam, no svakako ne bi trebali parkirališna mjesta. Dogodi se da u takvim slučajevima katkad zovemo Unikom, a naši kontrolori, isto tako, ponekad zamole građane čija je kanta na parkiralištu da ju uklone – ispričala je nam je Ana Kocelj, dodajući kako su joj osobno poznate takve situacije i na mjestima izvan zone naplate.
Marija Mihelić
KAKO SAČUVATI PARIRALIŠNO MJESTO?
U ulicama u užem i širem gradsklom središtu u kojima se parkiranje (još) ne naplaćuje, vlasnici kuća dovijaju se kako znaju i umiju da bi mogli koristiti kolni prilaz svojoj kući ili garaži, ili nesmetano parkirati ispred vlastitih vrata. U toj borbi, koja često podjeća na onu s vjetrenjačama, posežu za svim i svačim: stavljaju daske, betonske blokove, kartonske kutije, stolice i druge predmete, među njima i kante za smeće. No, u tom slučaju, riječ je o njihovoj kanti na njihovom parkiralištu, a ne na javnoj površini predviđenoj za parkiranje.
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike