Mozaik
U MILJEVCIMA

Dani kukuruza - sjajan spoj kulture života Slovaka i Slavonaca
Objavljeno 16. rujna, 2018.
U organizaciji Matice slovačke Miljevci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica i Osječke pivovare održani su 11. miljevački Dani kukuruza. Miljevci su godinama poznati po kvalitetnom i rodnom kukuruzu pa su stoga Slovaci iz ovoga kraja upravo toj žitarici posvetili svoju najveću manifestaciju kojom se kroz godine pokazuje niz običaja branja i drugih radova vezanih uz kukuruz te priprema kolača i jela od kukuruza. Tako je bilo i ove godine, ispred doma članice Matice slovačke Miljevci pokazale su kako se nekada krunio kukuruz uz tradicionalne slovačke pjesme:
- Matica slovačka Miljevci je i ove godine uspjela uz golem trud prirediti svojim mještanima ovu lijepu manifestaciju kojom smo željeli prikazati običaje i kulturu Slovaka ovoga kraja, a paralelno i pjesmom, plesom i druženjem spojiti ionako neraskidivu vezu slovačke i slavonske duše – rekao je u uvodu kulturno-umjetničkog programa u sklopu manifestacije predsjednik Matice slovačke Miljevci Đuro Sobol. Prepunom domu Matice obratili su se i načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun pa zatim i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra rekavši:
- Poruka koju prenosim već mjesec dana u Maticama i obraćam se na hrvatskom jeziku odnosi se na sve nas i problem koji se javio u vezi s referendumom gdje se na neki način pokušava umanjiti razvoj nacionalnih manjina. Svi, naravno, znaju da su nacionalne manjine bogatstvo svake demokratske države i utkane su u Sabor RH i EU te svako smanjivanje tih prava donosi velik udar na demokraciju i na način na koji mi živimo. Zato bih zamolio i Hrvate i Slovake da svi zajedno čuvamo ono što imamo, a upravo su ovakve manifestacije najbolji pokazatelj toga. Ova u Miljevcima je godinama prekrasna i jako sam sretan što ovako malo ljudi može napraviti iznimno veliku stvar – rekao je Vavra. Nakon obraćanja načelnika Nove Bukovice, biranim riječima obratio se zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak:
- Matica slovačka Miljevci još jednom je dokazala svoju iznimnu vrijednost i marljivost, a njihovo kulturno-umjetničko društvo kao jedno od najaktivnijih u županiji, rekao je Žužak. 11. miljevačke Dane kukuruza otvorio je saborski zastupnik Tomislav Žagar riječima.V.Grgurić
Matica slovačka Miljevci je i ove godine uspjela uz golem trud prirediti svojim mještanima ovu lijepu manifestaciju
Najčitanije iz rubrike