Mozaik
53. VINKOVAČKE JESENI

Etnokreacije i etnofrizure na velikoj modnoj reviji
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci
VINKOVCI - U sklopu 53. Vinkovačkih jeseni održana je Etnorevija u organizaciji Kulturnog centra "Gatalinka" Vinkovci na kojoj smo mogli vidjeti radove s dvaju natjecanja, "Etnofrizura Hrvatske" i "Etnokreacija Hrvatske", održanih u Vinkovcima u lipnju.
Natjecanja su dio projekta "Etnovikend u etnogradu" koji još čine "Seminar o izradi tradicijskih frizura", "Tradicijski odjevni predmeti", "Etnofrizure svijeta", tri "Etnorevije" te časopis "Etnorevija" koji izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku.
Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci. Natjecanje "Etno kreacija Hrvatske" održano je u lipnju ove godine u Vinkovcima.
Modaliteti odjeće kakvu poznajemo iz 19. i prve polovine 20. st. izrazito su raznovrsni, pa svojim bogatstvom oblika, kolorističkim skladom i dekorativnom profinjenošću predstavljaju visok domet narodnog stvaralaštva. Kao i svaka druga kulturna pojava, i odijevanje seljaka nije odvojeno od općih civilizacijskih strujanja. Stoga se u pojedinim odjevnim predmetima mogu naslutiti daleki odbljesci povijesnih stilova: antike, prepoznajući u dinarskoj košulji rimsku tuniku; gotike, očitovane u kroju istarskog ruha; renesanse, razvidne u jadranskoj bluzi dekoriranoj bijelim vezom i šivenom čipkom; baroka, koji se odražava na ženskim prslucima i u struk krojenim zimskim bundama Posavine; rokokoa, kojim odiše slavonski zlatovez.
Na natjecanju "Etnokreacija Hrvatske‘‘ kreatori su proizveli pet kreacija inspiriranih tradicijskim odjevnim predmetima. Inspiracija je mogla biti kroj, boja, tehnike urešavanja nošnje, oglavlje, obuća, posteljno rublje ili neki drugi detalj tradicijske kulture.
Prvo mjesto osvojio je Igor Galaš, Zagreb, drugo mjesto osvojila je Lidija Šustek, Vrbovec, a treće je mjesto osvojila Tina Miličević, Velika Gorica. Kolekcija Igora Galaša inspirirana je ženskom maramom za glavu, tzv. okrugom, koja je u uglu izvezena cvjetovima tzv. granama. Okruga se stavi na crvenu kapu, koja je stavljena na dvije pletenice položene preko ušiju. Kada djevojka dođe u mladoženjinu kuću, svekrva rasplete djevojci pletenice, polaže ih spletene na čelu. Na njih stavlja samo okrugu koju pribode špiodama.
Na natjecanju ‘‘Etnofrizura Hrvatske‘‘ u kategoriji ‘‘avangardna‘‘ frizura prvo mjesto osvojio je Mario Trešćec iz Zagreba, druga je bila Zrinka Abramović iz Županje, a treće mjesto osvojio je Igor Galaš (Zagreb). Na reviji je svoj rad predstavila i frizerka Josipa Džaja iz Vinkovaca, stalna suradnica na projektu. U kulturno-umjetničkom programu nastupila je Ženska pjevačka skupina ‘‘Kreketuše‘‘ Kulturnog centra ‘‘Gatalinka‘‘ Vinkovci, a program je završio riječima Vinka Žganeca:
‘‘Neiscrpiva je dubina narodne duše iz koje izvire istina koja se ne može nadmudriti, dobrota koja se ne može naplatiti i ljepota koje se ne možeš zasititi."
Mario Kokaj
Na natjecanju “Etnokreacija Hrvatske’’ prikazano je 5 kreacija inspiriranih tradicijskom odjećom
Moglo se vidjeti
Osim troje prvonagrađenih, na reviji smo mogli vidjeti radove: Ane i Mirjane Marijanović (Vinkovci), Edine Mišković (Osijek), Miljane Miljanović (Zagreb), Štefice Bedeniković (Ivanić-Grad), Sare Lutring (Osijek), Srednje strukovne škole Vinkovci, Dubravke Džekić (Zagreb), Ane Maras, Nikoline Ribarić (Zagreb) i Ksenije Šafranko (Zagreb).
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike