Regija
OTVORENE VINKOVAČKE JESENI

Jesenima želimo sačuvati i pokazati naše bogatstvo
Objavljeno 14. rujna, 2018.
U Europsku godinu baštine dobro se uklapaju Jeseni jer pokazuju našu bogatu kulturnu baštinu

Ovo je godina europske baštine i Vinkovačke jeseni u to se jako dobro uklapaju jer ono što ćemo vidjeti ovih dana pokazuje našu kulturnu baštinu, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i proglasila otvorenima 53. Vinkovačke jeseni, koje se pod njezinim visokim pokroviteljstvom održavaju od 7. do 16. rujna. Prije toga je na pozornici pod lampom na Trgu bana Šokčevića vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozdravio sve nazočne i istaknuo kako Vinkovačkim jesenima želimo sačuvati, ali i pokazati bogatu kulturnu baštinu hrvatskog bića, ne samo Slavonije već cijele Hrvatske.


Glazbeno-scenski spektakl „Pregršt istine“ svečanog otorenja ovogodišnje manifestacije, prema scenariju Ane Cvenić temeljenom na pripovijetkama slavonske spisateljice Mare Gamiršek Švel, ali i djelima drugih slavonskih pisaca, donosi priču iz povijesti Slavonije u sedam slika, započeo je pjesmom „Mirno teku rijeke“ u izvedbi TK Dike. Priča prati hodočasnike na putu prema svetištu Šumanovci uoči blagdana Velike Gospe i donosi životne kronike malih ljudi od odnosa prema raznim vjerovanjima, došljacima i eksploataciji bogatih slavonskih šuma do izvoženja blaga iz Slavonije.

Uz brojne glumce, u programu su sudjelovali mnogi KUD-ovi, pjevačke grupe, tamburaški sastavi, klape i pjevači. Nakon svečanog otvorenja uslijedio je vatromet i etnorevija, a potom su se neki uputili na Šokačke divane u šumu Stari Kunjevci, gdje su do jutarnjih sati goste zabavljali poznati tamburaši i pjevači, neki su se uputili pod veliki šator na koncert nenadmašnog Zvonka Bogdana ili su nastavili zabavu na brojnim mjestima u Vinkovcima gdje su svirali tamburaši, ali i rockeri.
Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike