Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Apage, Satanas!
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Ne uvedi nas u napast, stoji u Očenašu. Pokazalo se toliko puta da čovjek ne bi učinio neku glupost ili čak zločin da ga netko nije na to potaknuo. Loš savjet, loše društvo - i eto zla. Napasnik se u obliku zmije javlja već na prvim stranicama Biblije.


Napast nam neku lošu odluku prikazuje u ružičastom svjetlu, a prešućuje loše posljedice. Napast uvijek bira lakši put, bez napora, bez odgovornosti, ali bez perspektive. Evo nevinijeg primjera. Pred učenikom je lektira i produženi vikend. Stigne napisati, naravno. Međutim, tu su prijatelji, videoigrice i društvene mreže… I onda u ponedjeljak ujutro nenapisana lektira i mučan osjećaj u školi. Zanimljivo je da je za Isusa njegov prvi učenik, Petar, bio napasnik. Jednom je Isus govorio učenicima kako će on biti odbačen, kako će trpjeti i biti ubijen da bi onda uskrsnuo. Petar se užasnuo. Veli evanđelist Marko: "Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: ‘Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!‘" Grčki: "Apage, Satanas - Odlazi, sotono!" I onda Isus govori kako on gleda na smisao života: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga."
Petar se vodio time da treba u životu birati lakši put. Tko želi trpljenje i poniženje? Međutim, život nije tako jednostran. Nije li i naporan studij trpljenje? Nije li trpljenje naporan trening? Nije li trpljenje poduzetništvo? Nije li trpljenje trudnoća i porođaj? Nije li trpljenje podizanje djece? U tome su nam smislu kojiput - u najboljoj namjeri - najlošiji savjetnici upravo naši najbliži. Pa će nam reći da napustimo bračnoga druga, da učinimo pobačaj, da uzvratimo istom mjerom, jer ta druga osoba to zaslužuje... A čovjek, kao prvo, treba znati koji je njegov put, i njime hrabro ići unatoč svim teškoćama. Naravno, nitko se normalan neće radovati nevolji. Međutim, ako je to cijena da ostvarim ono za što sam uvjeren da je moj vlastiti put, onda se isplati. Slušao sam više ponosnih žena koje su pripovijedale kako su ih gotovo svi nagovarali da pobace svoje četvrto (ili peto) dijete, jer je trudnoća rizična, jer će dijete biti rođeno s teškom manom, ali one nisu slijedile te savjete. Jedna mi je, sva ozarena, rekla: "A vidiš, ja sam od toga svoga djeteta dočekala troje unučadi." Ispravan put često nije onaj najlakši. Zato, kad nam nešto ružno padne na pamet, recimo (u sebi): "Apage, Satanas!" I imat ćemo svoj mir.
Piše: Zvonko PAŽIN