Regija
PREKINUT ŠTRAJK U LEISTRITZU

Uprava je prihvatila sve zahtjeve radnika
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Radnici Leistritza pokazali su da se za bolje uvjete rada vrijedi i može izboriti, poručili su čelnici Novog sindikata
BELIŠĆE

Nakon gotovo dva tjedna u štrajku radnika tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće, oni su se jučer ujutro vratili na svoja radna mjesta i nastavili rad. Rezultat je to uspješnih pregovora Novog sindikata koji je zastupao radnike i Uprave tvrtke koja je pristala na sve radničke zahtjeve, ali i odustala od tužbe protiv radnika zbog koje je jučer u 9 sati bilo održano i prvo ročište na Županijskom sudu u Osijeku. Kako su se istom prigodom i Uprava i Sindikat odrekli prava na žalbu, predmet se smatra okončanim, potvrdio nam je jučer s neskrivenim zadovoljstvom glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.


"Na sastanku predstavnika Novog sindikata s predstavništvom Uprave, koje su činili Anja Wendling, Sven Nieper i direktor tvrtke Zoran Pepić, postignut je dogovor i potpisan sporazum o prekidu štrajka", navodi se u priopćenju Novog sindikata te nastavlja: "Glavni zahtjev štrajkaša, povećanje osnovice plaće, ispunjen je. To za radnike znači povećanje osnovne plaće koja sada može rasti po stupnjevima napredovanja, počevši od minimalca za radnike koji su tek zaposleni pa do 6. grupe, čija će osnovica biti 5000 kuna. Uz to, plaća može rasti dodatno kao i prije jer sustav stimulacija ostaje onakav kakav je bio, tj. iznos stimulacija se ne smanjuje u korist plaće, što je bio prvotni zahtjev. Nova plaća počinje se isplaćivati 1. listopada."
U Novom sindikatu naglašavaju i da je dogovoreno da radnik može raditi samo dvije subote u mjesecu, a druge dvije samo ako na to pristane. Povećan je i broj dana godišnjeg odmora za radnike roditelje, kao i dodatak za rad subotom, naknada za bolovanje i iznos prigodnih nagrada (božićnica, uskrsnica, regres, dar za djecu).
"Naši štrajkaši izborili su da im se plate tri dana štrajka, a poslodavac je odustao od tužbe za nezakoniti štrajk na Županijskom sudu u Osijeku. Ova izborena prava vrijede za radna mjesta na kojima su zaposleni članovi Novog sindikata. O daljnjem poboljšanju zahtjeva Novi sindikat nastavit će pregovarati u nastavku kolektivnih pregovora. Želimo da ovaj štrajk bude i poziv na organiziranje radnicima i drugih tvrtki u Belišću i cijeloj Slavoniji, jer radnici Leistritza pokazali su da se za bolje uvjete rada vrijedi i može izboriti", poručili su jučer čelnici Novog sindikata, koji su postignuti dogovor s Upravom prije ročišta dokumentirali i u Odvjetničkoj komori.
Premda i sam priznaje da je borba za prava radnika Leistritza na samom početku izgledala kao nemoguća opcija u čiji su uspjeh samo rijetki vjerovali, tajnik Kiš kaže da se u Sindikatu nisu dali zaplašiti prijetnjama o preseljenju tvrtke na Tajland ni drugim pokušajima slamanja štrajka, u kojemu je od početnih 39 u drugom tjednu sudjelovalo više od 50 radnika tvrtke, koja zapošljava njih stotinjak.
Lidija Aničić
povišica
Plaće će porasti od 8 do 20 posto
Pregovori Uprave i Sindikata trajali šest sati
Kako je na tužbu poslodavca zbog pokrenutog štrajka Novi sindikat promptno reagirao odgovorom i čvrstim argumentima, već se na prvom dijelu pripremnog ročišta dalo naslutiti da se tijek priče ne odvija u korist tužitelja. Zbog toga su sindikalci u četvrtak u podne dobili poziv Uprave da dođu na pregovore koji su trajali od 13 i uspješno okončani oko 19 sati, otkrili su nam u Sindikatu.

Na temelju postignutog dogovora, plaće najslabije plaćenih radnika porast će za 20-ak posto, a za sve ostale povišica će iznositi između 8 i 12 posto, doznajemo.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike