Osijek
SLABOVIDNOST JE SVE UČESTALIJA

Roditelji, dovedite dijete na pregled vida!
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Od 1. siječnja u cijeloj će se Hrvatskoj provoditi program preventivnih pregleda četverogodišnjaka na slabovidnost

Od 1. siječnja 2019. godine sva djeca u dobi od četiri godine pozivat će se na preventivne preglede na slabovidnost, odnosno ambliopiju. Protokol provedbe tog programa predstavljen je ovoga tjedna u Ministarstvu zdravstva, i to u povodu Nacionalnog dana ambliopije. Protokol je uveden u svrhu poboljšanja odaziva hrvatskih četverogodišnjaka na preventivne preglede na slabovidnost, jer je riječ o bolesti koja sve češće pogađa djecu u toj dobi. Riječ je o smanjenju ili gubitku dijela vidnih funkcija, kao što je vidna oštrina, percepcija kretanja, osjećaj dubine prostora, razlikovanje kontrasta, a da istovremeno nije prisutna vidljiva bolest oka.


Da je ključan preventivni pregled u toj dobi smatra i dr. med. Elma Sontacchi, spec. otfalmologije, potvrđujući kako se s problemom slabovidnosti susreće sve više djece.
- Djeca u današnje vrijeme puno više vremena provode u aktivnostima pri kojima se ponajprije koristi vid na blizinu, a malo u daljinu. Stoga je nužno da se roditelji odazovu na ovaj preventivni pregled vida svog djeteta, jer je važno djelovati do sedme godine kad se vid razvija. Iznimno je važno napraviti pregled radi otkrivanja slabovidnosti. Inače, slabovidnost sama po sebi znači da se ni s korekcijom ne može dobiti dobra vidna oštrina i to je prava definicija slabovidnosti – pojašnjava dr. Sontacchi, naglašavajući da se slabovidnost ne može ispraviti ni kakvom korekcijom, odnosno nije moguće postići dobru vidnu oštrinu.
Puno se puta dogodi, kaže dr. Sontacchi, da se slabovidnost pojavi samo na jednom oku. U takvim situacijama dijete koristi, uvjetno rečeno, svoje bolje oko i njega jača. Istovremeno, takvim postupanjem oko koje nije zdravo postaje još više slabovidno jer nema podražaja na centar za vid. Oftalmologinja naglašava kako bez obzira na to primijete li roditelji kakav problem u vidu svog djeteta ili ne, trebaju dovesti dijete na pregled. Sâmo dijete katkad ne kaže ni za kakav problem, primjerice da slabije vidi na jedno oko, jer dijete kompenzira vid drugim okom. Dođe li pak do škiljenja, bježanja jednog ili oba oka, kaže dr. Sontacchi, roditelji će to primijetiti. Inače, kao i sve druge bolesti, odnosno stanja, a u ovom slučaju ambliopija, umnogome se češće pojavljuje u jednoj obitelji.
Bilo nasljedno ili ne, s pojavom problema ili pri posve zdravom vidu, naša sugovornica svakako preporučuje odazvati se na pregled na slabovidnost. Uz to savjetuje roditelje da kontroliraju svoje dijete u smislu aktivnosti.
Kad je u pitanju izlječivost, dr. Sontacchi ističe kako je ambliopija u pravilu vrlo izlječiva, zbog čega je preporučljivo odazvati se na pregled u dobi od četiri godine kako bi se dobila pravodobna informacija i, ako je to potrebno, započelo liječenje.
Marija Mihelić
Od 40.000 čak 3200 djece slabovidno
U posljednje dvije godine odaziv djece na pregled na slabovidnost kreće se između 50 i 60 posto. Prevalencija ambliopije, odnosno smanjenja ili gubitka dijela vidnih funkcija, iznosi oko 8 posto. To znači da se ambliopija javlja kod 3200 od 40.000 novorođene djece godišnje. Djeci kojoj se ambliopija otkrije na probirnom testu, moguće je izlječenje do sedme godine, i to u čak 90 posto slučajeva. Rizični čimbenici u više od 90 posto slučajeva izražene su refraktivne pogreške i strabizam (škiljavost, bijeg oka).
Elma Sontacchi

spec. oftalmolog

Važno je djecu odmaknuti od tableta, mobitela i računala. Valjalo bi puno više forsirati vanjsku aktivnost i igru da bi dijete što više gledalo na daljinu. Samo na taj način moguće je spriječiti ambliopiju
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike