Osijek
SLUŽBE PROVJERILE KRITIČNU TOČKU NA SJENJAKU

Za najezdu štakora krive su loše instalacije i građani koji bacaju hranu
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Vezani članci

NA SJENJAKU ISPRED BROJA 23 NAJEZDA GLODAVACA

Štakor napao goluba, sutra bi moglo stradati i nečije dijete!

GLODAVCI PREPLAVILI SJENJAK

Svim snagama u borbu protiv štakora

Kako je i najavljeno, akcija uništavanja glodavaca na Sjenjaku 21 i 23 provedena je u četvrtak u poslijepodnevnim satima, a sudjelovale su sve mjerodavne službe – Vodovod, Unikom, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, predstavnici Grada, Zavoda za stanovanje te predsjednik Gradske četvrti Novi grad Ivan Karalić, kao i zainteresirani sugrađani.


Nakon što su djelatnici Vodovoda provjerili sve šahtove i otvorili okna, donesen je zaključak da su instalacije istrunule te je došlo do "sjedanja", odnosno otvaranja rupa. Također, brojni podrumi bili su vlažni, što je idealan prostor za razmnožavanje glodavaca. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, naglasio je kako su uočeni i brojni ostatci voća i povrća, ali i smokava uz prozore zgrada.
- Sukladno s komunalnim redom, sadnja divljih smokava nije dopuštena, a ondje smo zatekli i gnojenje ne samo tih stabala nego i ruža, i to biootpadom, što također pogoduje glodavcima. Djelatnici Unikoma zatrpali su rupe na licu mjesta, a prije toga su djelatnici Cosmosola usipali otrov. Sljedeći tjedan akcija će se ponoviti i idemo na cjelovito snimanje terena na javnim površinama, bez obzira na to čime su uvjetovane - rekao je Kristić, dodavši da će Zavod za stanovanje sljedećeg tjedna upoznati građane s obvezama, ali i sa situacijom oko novca u pričuvi, jer je nužno promijeniti neke vodove. Također, bit će održana ponovna edukacija, jer, kaže Kristić, ne vrijedi kemijski uništavati glodavce ako im se ostavljenom hranom, pa i otvorenim kantama za smeće, pogoduje i potiče njihovo okupljanje i razmnožavanje. Unikom će stoga također educirati građane o pravilnom držanju kanti.
Pročelnik podsjeća da rezultat svih ponovljenih izvanrednih deratizacija neće donijeti ništa novo sve dok se svi elementi ne poklope, a prostor bude čist i uredan. M. Mihelić
Jesenska deratizacija do kraja rujna
Grad će nakon akcije na Sjenjaku isto učiniti i u drugim naseljima u gradu gdje za to ima potrebe. Posljednja akcija inicijativa je GČ Novi grad, no Kristić podsjeća da su ondje djelatnici na terenu bili osam puta, a situacija je narušena po svim elementima na tom području.

- U dogovoru sa županijskim ZZJZ-om, vrlo vjerojatno ćemo u jesensku deratizaciju krenuti već u rujnu, iako su planirani termini rujan, listopad i studeni. Grad će svakako intenzivirati rad naših poduzeća, Vodovoda i Unikoma - poručio je Kristić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike