Crna kronika
VELIKA ZAPLJENA ORUŽJA

Oduzete kubura, puške, strojnice i razno streljivo
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Veliku količinu oružja, pokazalo je istraživanje, 35-godišnjak je posjedovao od 2013. godine
SISAK - Veliki ilegalni arsenal pronašla je policija kod 35-godišnjaka u Sisku. Na konferenciji za novinare Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, prezentirao je što su sve policajci zaplijenili i kako su uopće došli do 35-godišnjaka.
- Na temelju naloga Županijskog suda u Sisku, 11. rujna obavljena je pretraga doma i drugih prostorija te osobnog automobila osumnjičenog. Pretragom automobila pronađeni su revolver i kubura ručne izrade, a pretragom objekta pronađena je velika količina oružja, streljiva i raznih dijelova oružja. Policajci su zaplijenili tri prepravljena plinska revolvera, tri prepravljena plinska pištolja, dvije automatske puške, četiri prigušivača, tri kratke strojnice, dvije prerađene kratke strojnice, prepravljeni signalni pištolj, pušku s užlijebljenom cijevi, dvije sačmarice, pištolj, kuburu ručne izrade. Zaplijenjeno je i 6125 komada raznog streljiva, patrona i inicijalnih kapisla te više komada raznih dijelova namijenjenih za proizvodnju oružja, cijevi, dijelova zatvarača i mehanizama za okidanje - kazao je načelnik PU sisačko-moslavačke. Dalje je dodao da je sve pronađeno od 35-godišnjaka oduzeto, a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je od 2013. do rujna ove godine bez ovlasti i suprotno odredbama Zakona o oružju posjedovao vatreno oružje, dijelove oružja i streljivo čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno. Nakon dovršenog istraživanja, 35-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

S obzirom na dob uhićenog muškarca, očito je da oružje nije nabavio tijekom Domovinskog rata, a pretpostavka je da je dio oružja radio i za prodaju, no motive držanja i prepravljanja oružja policija nije otkrila u interesu daljnje istrage. Načelnik Luka Pešut iskoristio je i ovu prigodu i građane pozvao da u sklopu kampanje "Manje oružja, manje tragedija" iskoriste mogućnost i bez ikakvih sankcija policiji dragovoljno predaju ubojita sredstva koja nezakonito posjeduju. Posebno se osvrnuo na slučaj od prije tri dana, 11. rujna, kada je u Aleji Vukovar u Kutini u kontejneru pokraj trgovine pronađeno pet ručnih bombi koje je ondje ostavio neobzirni građanin, vjerojatno i ne sluteći u kakvu je opasnost doveo druge građane. Stoga je pozvao građane koji zabranjeno oružje još uvijek posjeduju da ga vrate bez sankcija. Dovoljno je da nazovu policiju pa će po oružje doći policijski pirotehničar u civilu i civilnom automobilu. Prikupljeno oružje i eksplozivna sredstva naknadno će biti uništeni. Građani su također zamoljeni da oružje ne donose sami u policijsku postaju.
Sandra Lacić
6125

komada raznog streljiva pronađeno je kod 35-godišnjaka
GRAĐANI, NE ODBACUJTE ORUŽJE
Iz policije apeliraju na građane da oružje i ostala ubojita sredstva ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, poput livada ili kanala.

- Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92 - dodali su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike